Kultúra

2011.11.28. 17:15

Látványműhely nyílt a Kézművesek Házában

Vessző, gyékény, csuhé, szalma. Olyan anyagok ezek, amelyek a természet sokak által hiányolt üzenetét csempészhetik környezetünkbe. Ráadásul engedelmesen simulnak a kezünk alá, ha velük bánva hozzáértés is társul a lelkesedés mellé.

Magyar Hajnalka

Azért, hogy eme felvértezettségben minél többen osztozhassanak, sokat tehet a zalaegerszegi Kézművesek Házában a hét végén átadott új látványműhely. A létesítmény a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 kebelén kibontakozó Kézműves Akadémia jóvoltából valósult meg.

- A gébárti Kézművesek Házában üresen állt egy műhely, s a Zala Megyei Népművészeti Egyesület vállalta, hogy élettel tölti meg, mégpedig a sokféle hasznosítási módot kínáló szálasanyagokra alapozva - avat az előzményekbe Dala Hajnalka projekt-koordinátor. A szálasanyag kifejezés sokak számára talányos, ám mindjárt tartalommal telítődik, ha eláruljuk, hogy a fentebb már emlegetett vessző, gyékény, csuhé és szalma értendő alatta. Ahhoz azonban, hogy megtanuljunk velük bánni, s hasznos és a szemnek is tetsző használati és dísztárgyak születhessenek belőlük, különböző felszerelésekre is szükség mutatkozik.


- Három kosárfonó padot és három gyékényszövőszéket - állítottunk hadrendbe a hét végén - folytatja Dala Hajnalka. - Utóbbiak közül az egyik nagyméretű, 2x1 méteres gyékényszőnyegek, takarók előállítására is alkalmas, ami mifelénk ritkaságnak számít. Felállítottunk egy impozáns vesszőfalat is, ami otthonosabbá teszi a műhely hangulatát.

Mindezen túl Nagy Béla fafaragó 2 foglalkoztató padot és 7 háromlábú széket is készített, amelyek kifejezetten a kézműves tevékenység ergonómiáját szem előtt tartva születtek. A műhely bemutatók, tanfolyamok helyszínéül szolgál majd, elsőként márciusban indul benne szalmafonó képzés. A kézműves végzettségre vágyókon túl a turisták és a gyerekek érdeklődésére ugyancsak számítanak.

A Kézműves Akadémia szerepet vállal a munkanélküliek átképzésében is. Első, fazekas képesítést szerző csoportjuk épp a napokban, december 6-án tesz vizsgát. A március óta tartó oktatás révén nyolc fő szerezhet középfokú végzettséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!