Kultúra

2011.09.14. 14:45

Élvezetek, nők és sok-sok szerelem

Latinovits Zoltán a magyar filmművészet számára is maradandót alkotott, többek között a Szindbád című alkotásban. A filmről és annak kulisszatitkairól szól a híradós műsorvezető Kumin Viktória által készített kisfilm, melyet a XXI. Század című műsorban láthatnak a nézők jövő hét kedden.

Matolcsi Renáta

A Veszprémhez is kötődő Latinovits Zoltán a napokban lett volna 80 éves, míg a Szindbád című filmet negyven évvel ezelőtt, 1971-ben forgatta. Csak a szerencsén múlt, hogy megkapta a szerepet, ugyanis akinek először felajánlották a lehetőséget, az túl sokat kért. Ahogy később egy filmesztéta jellemezte: főtt marhát mártással és velőscsonttal senki nem tud úgy enni, mint Latinovits.

- A Szindbád az egyik legrejtélyesebb és legizgalmasabb magyar film számomra. Akárhányszor látom, mindig találok benne valami újat – mondja az RTL Klub híradósa, aki ugyan készített már korábban is riportokat, de önálló anyagként ez lesz az első kisfilmje a XXI. Század számára.

- Úgy gondolom, erre a filmre meg kell érni. Először tinédzserkoromban láttam, akkor semmit sem értettem belőle. Aztán később, amikor már megtapasztaltam egy-két dolgot az életben, nagyon is megértettem, hogy miről szól: életről, halálról, szerelemről.

Viki elmesélte, Sára Sándor operatőrrel készített anyagot, amikor a sok sztori hallatán felmerült benne, maga a Szindbád is megérne egy külön történetet, így elindult a forgatási folyamat. A kisfilmben többen megszólalnak, elhangzanak benne visszaemlékezések, láthatóak lesznek archív felvételek, és több kulisszatitokra is fény derül.

Míg Latinovits Zoltán szeszélyes és makacs volt, addig Dayka Margit imádta a forgatást és mindig tartogatott valami kellemes meglepetést a stáb számára. Egyik alkalommal például kocsit rendelt a gyártásvezetőtől, aki ugyan nem értette a dolgot, de teljesítette a kérést. Kiderült, a színésznő a piacra ment, bevásárolt, majd húslevest főzött annak rendje-módja szerint. Másnap behozta, és Szindbád elé tálalta a film egyik jelenetében.
- Mi meg nagyon gyorsan forgattunk, mert alig vártuk, hogy megehessük a levest! – meséli a kisfilmben Sára Sándor.

Viki hozzáteszi, a levesnek nem csak finomnak, hanem gyöngyözőnek is kellett lennie, a zsírcseppek csillogását speciális trükkel, lenolaj segítségével imitálták. S hogy milyen szerelmek szövődtek a forgatás alkalmával, illetve, hogy mit szólt a forgatókönyvhöz az akkori bíráló bizottság, s hogyan reagált erre a rendező Huszárik Zoltán, az kiderül a szeptember 20-i adásból.

Az izgalmas történetek folytatódnak, Viki következő két filmjéből megtudhatjuk, mi köze Csala Zsuzsának Kossuth Lajoshoz, illetve hogy Magyar Zoltán, olimpiai bajnok tornász, állatorvos miért dolgozott egy baromfifeldolgozóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!