Kultúra

2011.08.10. 05:01

Pótfelvételi: lejárt a jelentkezési határidő

Kedden lejárt a pótfelvételi jelentkezési határideje, e lehetőség számos fiatal számára jelenthet újabb reményt: sikerül bekerülnie az általa megjelölt egyetemre, főiskolára.

zaol.hu

Főleg azok számára jelenthet sokat a pótfelvételi, akik nem szeretnének évet kihagyni, s mielőbb elkezdenék tanulmányaikat. Mint ismert, a pótfelvételi során már csak egy felsőoktatási intézményt és egy képzést jelölhettek meg azok, akik az általános felvételi eljárásban nem jártak sikerrel, illetve nem jelentkeztek sehová. Lehetőség bőven akadt, hiszen mint az Educatio kft. tájékoztatójából kiderült, 44 egyetem és főiskola több száz szakja közül választhattak a diákok.

Mivel a pótfelvételi során már csak költségtérítéses képzésekre lehetett jelentkezni, minden bizonnyal sokak elhatározásában szerepet játszott a fizetendő összeg mértéke is. Egyébként a ponthatár a már meghirdetett képzéseknél nem lehet alacsonyabb a július  21-én megállapítottnál, illetve, ha eddig még nem indult a képzés, abban az esetben nem lehet alacsonyabb a minimum határnál: alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén 200 pontnál, felsőfokú szakképzésnél 140 pontnál. Az elektronikus úton jelentkezőknek hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, az erre szolgáló adatlapot legkésőbb augusztus 11-ig kell elküldeni az Oktatási Hivatal postacímére.

Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy felvételi vizsgát írtak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelezték és közölték annak időpontját is. Erre viszont külön behívó levelet nem küldenek. A ponthatárokat augusztus 29-én hirdetik ki. A felvettek a határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!