Kultúra

2011.08.08. 05:32

Megtizedelés? Konzultáció a civil törvény tervezetéről

A Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával konzultációs sorozatot rendez civil szervezetek részére. A téma az új Civil törvény.

Arany Horváth Zsuzsa

A megyeszékhelyi Tudomány és Technika Házában ezekben a hetekben várják a civil szervezetek képviselőit.

Miért fontos ez? Azért, mert a civil szervezetek működését szabályozó módosított törvényt az ősz folyamán tervezi elfogadni a parlament, s ebben számos olyan pont van, amelyet az érintettek aggodalommal figyelnek. Erről kérdeztük a TESZ elnökét, Horváth Miklóst.


- Fontos, hogy a témában megyénk minél több szervezetének problémafelvetését, véleményét továbbítsuk is a döntéshozókhoz, mert csak így válik lehetségessé, hogy meghallják a civilek véleményét - szögezte le elöljáróban a szövetség vezetője, hozzátéve, Zalában több száz szervezet létezik, az országban pedig összesen mintegy hatvanezer. - Egyetértünk a törvényalkotókkal abban, hogy tiszta helyzetet kell teremteni az állami és önkormányzati pénzek felhasználásában, de, ha a tervezet így marad, Zalában szerintem megfeleződik a civil szervezetek száma.

- Miért?

- Mert a közhasznúsági kritérium jelentősen szigorodik - magyarázta Horváth Miklós. - Nem valószínű ugyanis, hogy túl sokan tudják teljesíteni azt a feltételt, miszerint az szja 1 százalékából befolyt pénzük kiteszi az összbevétel 10 százalékát. Azt sem tartjuk életszerűnek, hogy nem lehet veszteséges egy-egy szervezet. Kérdés továbbá, ha a benyújtott jelentés és az adóhatóság vizsgálata után elveszíti egy szervezet a közhasznúsági jogait, mi lesz az adott éven túlnyúló, megkezdett projektekkel.

A témát hamarosan mi is folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!