Kultúra

2011.08.08. 08:47

Kocsmazaj: a gyökerekig nyúlnak vissza (klipekkel)

Tízéves jubileumát ünnepli szeptemberben az alternatív hatású, de mégis populáris gitárzenét játszó Kocsmazaj együttes. A zalai formáció ennek apropóján válogatásalbumot jelentet meg, illetve koncerttel is szeretne megemlékezni az évfordulóról.

Gyuricza Ferenc

A Böröcz Roland basszusgitáros-énekes vezette négytagú együttes hetek óta készül a jeles eseményre, jelenleg a 10 dalosra tervezett album előkészítésén dolgoznak. A folyamatosan új dalokkal jelentkező együttes ezúttal jobbára a régebbi számaihoz nyúl vissza, így akarnak kedveskedni azoknak, akik az elmúlt tíz évben kiálltak mellettük.

- Az együttes alapjait 2001 szeptemberében raktuk le Varga Péter barátommal - így Böröcz Roland. - Akkoriban csupán annyi célunk volt, hogy a magunk szórakoztatására zenéljünk, s ehhez a megfelelő helyszínt egy muraszemenyei kiskocsmában találtuk meg. Mintegy fél év múlva csatlakozott hozzánk a gitáron játszó Antal Péter, tulajdonképpen ekkor avanzsáltunk zenekarrá. A Kocsmazaj névvel a gyökerekre akartunk utalni, illetve azt is jeleztük, hogy bár a szó valódi értelmében nem rock and roll-t játszunk, azért mégiscsak egy rock and roll banda vagyunk.


A Kocsmazaj felállása az elmúlt egy évtizedben gyakran változott, miután az együttes nagyobb fokozatba kapcsolt, az alapító Varga Péter is távozott. Az állandóságot ezt követően Böröcz Roland és Antal Péter jelentette, akik mellett jelenleg a dobos Ipcsics Aladin és a billentyűs Pacsa András található. Kilenc éven keresztül énekesnővel praktizált a zenekar, ám ma már úgy látják, nem tudnak olyan mennyiségű női éneket beleilleszteni a dalokba, ami miatt fenn kellene tartaniuk egy állandó vokalista posztot, így ezen is változtattak.

- A kezdeti időszakban, körülbelül két éven át csak az általunk kedvelt előadók dalait, vagyis feldolgozásokat játszottuk - folytatja Böröcz Roland. - Ekkor azonban beneveztünk egy Lentiben megrendezett tehetségkutató versenyre, aminek egyik feltétele a saját dal bemutatása volt, így megalkottuk az első Kocsmazaj-szerzeményt, amivel aztán meg is nyertük a versenyt. Mindez óriási lökést adott a folytatáshoz, azt ugyan nem mondhatnám, hogy ontjuk a dalokat, de a két lemezünk mellett több olyan felvételünk is van, amely csak az internet révén érhető el.



A zenekar a jubileum apropóján kiadásra kerülő albumára éppen ezekből a dalokból kíván válogatni. Felkerül a lemezre négy új dal, továbbá előkotorják és újrahangszerelik azokat a régi szerzeményeket, amelyek már sehol sem szerezhetőek be, illetve koncerteken sem játsszák őket. Az együttes weboldalán elindítottak egy szavazást is, arra kérik rajongóikat, válasszák ki ők, mely dalokat akarják hallani a lemezen. A Kocsmazaj a jubileum apropóján egy születésnapi koncertet is tart. Ennek helyszíne még bizonytalan. Böröcz Roland szerint akár még az is elképzelhető, hogy egészen a gyökerekig nyúlnak vissza, s Muraszemenyén lépnek fel, annak a kocsmának a közelében, ahonnan a zenekar annak idején elindult.



További információk:
● A Kocsmazaj 2001 szeptemberében alakult meg Muraszemenyén
● Az elmúlt tíz esztendő során 17 olyan személy fordult meg a csapatban, aki hosszabbrövidebb ideig állandó tagnak volt tekinthető
● Az együttes több tehetségkutató versenyt is nyert
● Nemcsak Magyarországon értek el szép sikereket
● Az Ásványvíz című dalukkal a szomszédos Horvátországban is meghódították a közönséget
● A Kocsmazaj első videoklipje a Szeretni volna jó című dalhoz készült
● A zenekar legközelebb szeptember 3-án Balatonfenyvesen lép színpadra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!