Kultúra

2011.06.17. 08:20

Vidámság, sör és whiskey - Zene az ír kocsmák világából

Az írek a magyarokkal ellentétben nem veszik olyan komolyan az élet nehézségeit, a megterheléseket, pedig a történelem őket is hasonlóképpen rázta - mondja Péter János, az ír kocsmazenét játszó Firkin együttes vezetője.

Gyuricza Ferenc

 A Firkin azon élvonalbeli hazai zenekarok közé tartozik, amelyek rendszeresen megfordulnak Zalában, 2008-as megalakulásuk óta számos nagyszerű hangulatú, magával ragadó koncertet adtak már megyénkben. A zenekar fuvolása, Péter János szerint ez elsősorban a közönségnek köszönhető, hiszen a Firkin mindig is a színpad irányába áradó energiából táplálkozott.

- Azt az energiát, amit mi a színpadról a közönség felé sugárzunk, milliószorosan kapjuk vissza - magyarázta az együttes vezetője. - Olyan ez, mint egy kölcsönös terápia. Én úgy látom, a mai magyar társadalomnak szüksége van arra, hogy olyan vidám dalokat hallgasson, mint amilyenek a Firkin repertoárjában szólnak. Szükség van arra, hogy feltöltődjünk, hiszen ez segít át bennünket a mindennapok nehézségein. Maga a zenekar is azért alakult, mert személy szerint nekem, illetve az együttest alkotó barátaimnak szükségünk volt arra, hogy a zene átlendítsen bennünket a minket ért különböző magánéleti és egyéb megpróbáltatásokon. Egyszerűen zenélni kezdtünk, s azt vettük észre, hogy az önterápiánk találkozott a közönség igényével.

 

Péter János hozzátette: bár a Firkin dalainak egy része - ahogy az ír kocsmazene általában - a mulatságról, a kocsmázásról, a sör és whiskey fogyasztásáról szól, ennek ellenére a zenekar tagjai között olyan is akad, aki teljesen absztinens. A zenész szerint ugyanakkor sekélyes lenne, ha csak a sörfogyasztás hangulatát adnák vissza, dalaik inkább történetmesélésként foghatóak fel. Az ír zene ebben különbözik a magyartól, a történetmesélés nálunk ugyanis nagyon ritka.



- Az ír dalok szövegvilága kifejezetten érdekes - folytatta a Firkin alapítója. - Miután dalaink angol nyelvűek, ezért arra gondoltunk, hogy azok egy részét magyarul is bemutatjuk. Nem szöveghű fordításban gondolkodunk, inkább próbáljuk az eredeti történetet átültetni magyar nyelvre. Így született meg például az Igyunk pálinkát című számunk, aminek az eredetije az egyik legismertebb ír népdal, a Whiskey In The Jar volt. Körülbelül öt-hat hasonló szerzeményt, a legjobban sikerült dalokat szeretnénk lemezen is kiadni. Ezzel kívánjuk jelezni a hazai közönségünknek, hogy bár egyre több külföldi meghívás jut el hozzánk, s ezeknek igyekszünk is folyamatosan eleget tenni, nem feledkeztünk meg róluk. Kanadában akkora sikerünk volt, hogy marasztaltak bennünket, s bizony megfordult a fejünkben, ám végül mégsem csábultunk el. Az előfordulhat, hogy a jövőben is kimegyünk turnézni, akár hónapokra is, hogy sok pénzt keressünk, de azt itthon akarjuk elkölteni, mert mi ebben az országban szeretünk élni, az itteni közönségből tudunk táplálkozni, azaz bármennyire is kezelnek bennünket sztárként Kanadában, itthon vagyunk otthon.

 

 

 

 

További részletek az idei Egerszeg Fesztiválról itt!

 

 További zenei hírek itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!