Kultúra

2011.06.24. 05:29

Népi gyógymód az ének

Első helyet érdemelt ki produkciójával a pókaszepetki Őszirózsa dalkör az országos nyugdíjas találkozón. Erről is kérdeztük őket, mikor meglátogattuk a klubot keddi nóta- délutánjukon.

Horváth Viktória

Nemrég rendezte meg immár hatodik alkalommal Győr Önkormányzatának Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménye az Őszirózsa Alapítvánnyal közösen a nyugdíjasklubok számára meghirdetett Országos Találkozóját és Ki mit tud-ját. A Pókaszepetki Nyugdíjas Klub Őszirózsa dalköre ötödik alkalommal vett részt a megmérettetésen, ezúttal nem elégedtek meg a korábbi években elnyert második helyezéssel, se a különdíjjal: mindenkit maguk mögé utasítottak.

- Az idei verseny témája a Népi gyógymódok címet kapta, és négy kategóriában - ének, csoportos ének, vers és színpadi játék - lehetett bizonyítani, s egy abszolút nyertest hirdettek - tudtuk meg Tóthné Polgár Évától, a kórus vezetőjétől, aki a nyugdíjasklub számára is állandó programokat biztosít. - A másik kritérium az volt, hogy több generáció szerepeljen egyszerre a színpadon, tehát a nyugdíjasok mellett jelenjenek meg a fiatalabb korosztály tagjai is.


Így a dalkör 19 tagja mellé még három jó hangú diáklány is csatlakozott. Ők külön szólóval is készültek a közel 10 perces előadásra, amit zalai népdalokból állítottak össze, illetve míg az idősebbek énekeltek, ők a színpad előterében a magukkal vitt termések és gyümölcsök segítségével eljátszották azt, amiről a dalok szóltak.

- Rátekerték az ujjukra a fügefalevelet, azzal gyógyították magukat, majd a következő dal alatt cseresznyét kínáltak. Talán ez volt az, ami megtetszett a zsűrinek, hogy végül minket kiáltott ki győztesnek a 36 induló közül.

A nyugdíjasklub szobájának polcán már szépen gyülekeznek a serlegek és elismerő oklevelek, igaz, kissé csalódottan mutatják, ez utóbbi a legkisebb mind közül, noha a szívüknek ez a legkedvesebb.

- Ma nótadélutánunk van, ha nem készülünk fellépésre éppen, akkor csak úgy dalolunk, nem konkrét műsorrend szerint haladunk - folytatta Tóthné Polgár Éva. - Minden napra jut valamilyen elfoglaltság a klub tagjainak az éneklésen kívül is: főzünk, sütünk, barkácsolunk, kirándulunk vagy csak beszélgetünk. Unatkozni szerencsére nincs időnk.


További információk: 
● Tóthné Polgár Éva 2006 októberétől vezeti a Pókaszepetki Nyugdíjas Klubot
● Kezdetben csak egyszer- egyszer a maguk kedvére énekeltek, majd jött az ötlet: dalkört alapítanak
● Az eredetileg óvónői végzettségű vezető egyre több dalt taníttatott meg az idős emberekkel
● 2007-ben eljutottak az első versenyükre is, amit azóta már sok másik követett
● A maguk számára szervezett kellemes időtöltésből mások szórakoztatása lett, így a dalokat is elsősorban a közönséghez igazítják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!