Kultúra

2011.06.28. 05:29

Gerendás Péter: jön a családi együttes

Villámgyorsan magával ragadta közönségét Gerendás Péter. A gitáros-dalnok a hétvégén járt Zalában, hallgatói már a második számot, a Szép Júliát együtt énekelték vele.

Szalabán Attila

Lapunknak elsőként a mai magyar zene színvonaláról beszélt.

- Elég lesújtó a mostani helyzet, bár amióta a világon vagyunk, együtt létezik a minőség és a bóvli is. Nem hiszem tehát, hogy ez a kettősség új keletű lenne. Sajnos ez most is így van, a minőség egyfajta nem kívánt ellenpontjaként jelen van a gagyi is. Az elmúlt harminc évben észrevehettünk egy nagyon negatív tendenciát, de mégis azt kell mondjam: ez a folyamat hullámzó. A zenében megtalálható mindkét ellenpont - az más kérdés, hogy azért kell drukkolni, hogy egyáltalán fenn tudjon maradni a minőség. Számomra egyébként magától értetődő lenne, hogy csak a minőség maradjon. Az, hogy ideig-óráig megjelennek bizonyos sztárok, akiket a tehetségkutató versenyek ontanak magukból, nem jelenti, hogy a hírességük , a celebségük elég lesz a fennmaradáshoz. Minden attól függ, hogy ki, mennyire maradandót tud alkotni.


- Személy szerint mennyire elégedett legutóbbi albuma, a Családregény sikerével?

- Amikor rá szoktak kérdezni, hogy mennyire fogyott, mindig azt mondom: egy művész albuma nem tömegcikk. Nagyon relatív ezt a kérdést feszegetni. Elfogyott ugyanis az utolsó szálig - persze nem nagy mennyiségben adtuk ki. A sikert azonban én semmiképpen nem a mennyiség felől közelíteném meg. Általam nagyra becsült külföldi zenészek számai közül nem azok lettek a legismertebb slágerek, amelyeket tőlük szeretek. Például Steve Wonder csodálatos művész, de nem az I just called to say I love you című szám lett az élete főműve. A mennyiségi siker tehát néha pont fordított arányban áll a művészettel.






- Gerendás Péter neve összeforrt a gitárjával. Ehhez képest az utolsó albumán még hárfán is játszik. Hűtlen lett?

- A hangszerelési ötletek hozták magukkal azt, hogy a gitáron kívül még egy csomó hangszeren játszom. Ugyanakkor a gazdasági válság azt hozta magával, hogy egy művész már nem engedheti meg magának, hogy megfizesse a zenészeket. Sőt, egy lemezt akkor lehet kiadni, ha igyekszünk azt minél olcsóbban megoldani. Ráadásul mindezt nagyon szívesen vállaltam, hiszen szeretek ezeken a hangszereken játszani.

- A közreműködők között olvasható a fia neve is. Kilenc gyermekkel a háta mögött nem jutott még eszébe családi zenekar alapítása?

- Van ilyen tervünk... A jelenlegi zenekaromban már két gyermekem rendszeresen szerepel, Dani mint dobos-gitáros, Hanna pedig zongorán és fuvolán játszik. Mellettük az énekes-gitáros Dávid korábban is volt vendége a koncertjeinknek. Biztos, hogy lesz közös zenekar, csak idő kérdése, hogy megalakuljon.






További információk: 
● Gerendás Péter 1956. április 13-án született Budapesten
● Érettségi után színésznek készült, a Déryné Színházban szerepeket játszott
● Első zenekara a dél-amerikai népzenét játszó Los Pachungos volt
● Első saját együttesét, a Láma zenekart még 1976-ban alapította
● Több, mint tucatnyi albuma jelent meg, az utolsó 2010-ben „Családregény” címmel látott napvilágot
● Számos kitüntetés birtokosa, megkapta már a Liszt-, Radnóti-, Emerton-díjakat, de 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is átvehette




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!