Kultúra

2011.05.09. 08:45

Kapós mechatronikai mérnökök Zalaegerszegen

Kilenc éve indult a városban a műszaki felsőoktatás a Budapesti Műszaki Egyetem tagozataként, egy éve pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem égisze alatt folytatódik a képzés A másod-, és harmadéves mechatronikai mérnök hallgatók még az előző anyaintézményhez tartoznak, míg az elsőévesek ettől a tanévtől már a soproni NYM-i Egyetem irányításával végzik tanulmányaikat.

Sinkovics Eta


Az átállás zökkenőmentességét is kiemelte dr. Varga Mihály, a gépészeti mechatronikai intézet igazgatója és dr. Németh Árpád képzési igazgató, akikkel a műszaki felsőoktatás zalaegerszegi helyzetéről beszélgettünk.

- Az eltelt évek pozitív visszaigazolásának tartjuk, hogy a pályaválasztók körében nőtt a zalaegerszegi mű szaki képzés iránt az érdeklődés. - Idén a tavalyihoz képest másfélszeres túljelentkezést regisztráltunk, s a jelentkezők többsége első helyen jelölte meg az intézményünket - emelte ki Varga Mihály. Elégedettek az idén keresztfélévben indított, az iparvállalatok, de különösen a Flextronics támogatását élvező levelezői létszámmal (24 fő), de már készülnek a szakoktatói képzés jövő februári indítására is. S nem titkolták, céljaik közt szerepel, hogy a nappali tagozat jelenlegi 60 fős hallgatói létszámát mielőbb 100 főre emeljék. Az egyetemisták 3,5 év alatt szereznek mechatronikai mérnöki diplomát, amiért alaposan meg kell dolgozniuk. Lemorzsolódás náluk is akad, ám ennek aránya Németh Árpád szerint itt sem nagyobb, mint általában a műszaki felsőoktatásban.

- A mérnöki munkahely a legkeresettebbek közé tartozik, a végzettek számára nem jelent gondot az elhelyezkedés. A képzés iránt nagy a társadalmi igény nemcsak itthon, hanem külföldön is. Finn, holland és más nemzetközi példák azt mutatják, sokkal nagyarányúbb náluk a műszaki képzés, mint nálunk - tette hozzá.

- A gépészeti mechatronikaipar fejlődése érezhető, az ágazatot az autóipar is húzza magával. Mindez élénkíti ezt a tevékenységet és hatással van a mi képzésünkre is. Mindenképpen követelmény, hogy magas szintű tudással kerüljenek ki a fiatalok az intézményünkből, ezt kívánják meg az ipari igények. Elmondhatjuk, hallgatóinkat, mérnökeinket mindenütt szívesen fogadják. Számos vállalattal, céggel állunk kapcsolatban, meggyőződésünk, hogy csak ilyen háttérrel lehet jó műszaki képzést folytatni – emelte ki Varga Mihály. A cé- Négek már első évtől gyakorlati munkahelyet biztosítanak, emellett eszközökkel és anyagiakkal is támogatják a képzést. Egerszegen az Anton Kft.-től a 3B Hungárián, a Flextronicson, a GE-n át a Pylon 94 Kft.-ig megfordulnak diákjaik, de a szentgotthárdi Generál Motors is igényt tart rájuk, illetve a szombathelyi térségben is vannak iparvállalatokkal kapcsolataik. A Pannon Fejlesztési Alapítvány és az egyetem között pedig kutatásfejlesztésben mondható el markáns együttműködés. A műszaki képzés vezetői hozzátették, a cégek a kiváló szakdolgozatok díjazásában is részt vesznek. A vállalati együttműködések mellett kiemelték a város és a Zalaegerszegért Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány támogatását.

- Az ipartelepítés és iparfejlesztés okán fontos a műszaki képzés. Az ország fejlődése a műszaki termelés fejlődésével együtt valósulhat meg, ehhez pedig szakemberekre van szükség - hangsúlyozta Varga Mihály.         

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!