Kultúra

2011.05.03. 17:20

Fába faragott életmű

Nadler Herbertről, a szakmai körökben elismert, 1883 és 1951 között élt vadászról faragott szobrot Vas megyébe Boa Endre letenyei faszobrász, népi iparművész.

Horváth-Balogh Attila

Nadler Herbert Budapesten, polgári családban született. 1905-ben a Vas megyei gróf Batthyány Ervin földbirtokos személyi titkára lett, később pedig az uraság a bögötei uradalom számtartójává nevezte ki. Itt ismerkedett meg a vadászattal, vadgazdálkodással. Ebbéli tudását rövid idő alatt oly mértékben tökélyre fejlesztette, hogy 1925-ben felkérték a Nemzeti Vadászati Védegylet első trófeakiállításának megszervezésére. A trófeákat bíráló zsűri (melynek maga is tagja volt) igen sok kétség közt hozta meg döntéseit, ezért megalkotta a trófeák máig használt értékelési rendszerét, az úgynevezett Nadler-féle képletet. A ma már kevéssé ismert szakembernek Vas megyében hamarosan emléket állítanak.


– Bedi Lászlóval közösen, korabeli fotográfiák alapján készítettem el a szobrot, melyet Nadler Herbert halálának 60. évfordulója alkalmából, tudományos konferencia keretében avatnak fel Bögötén – magyarázta Boa Endre, miközben az utolsó simításokat végezte az alkotáson. – Eredetileg csak sírdomborművet kértek, de egész alakos szobor lett a másfél köbméteres tölgyfa rönkből.Tíz napig dolgoztunk rajta, nemsokára útnak indítjuk, június 13-án avatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!