Kultúra

2011.05.08. 17:34

Az agyag ősi művészete (képgalériákkal)

Több ezer látogató kereste fel a hét végén a Göcseji Falumúzeumban nyolcadik alkalommal megrendezett országos fazekas és keramikus találkozót.

Hajdu Péter


Szombaton már a délelőtti nyitás után látogatók töltötték meg a szabadtéri múzeumot, amelynek körbefutó utcáján fazekasok sátrai sorakoztak, ezernyi színnel, formával bemutatva a legközönségesebb anyag, az agyag csodás átalakulását. Ehhez persze a mesterek tudása is kell, akik közül többen a szokásos fazekas versenybe is beszálltak, a korongok mögé ülve. Szombati munkabemutatójukon egy-egy őrségi hegyi bográcsot készítettek, vasárnap pedig szabadon választott tál elkészítése volt a feladat.

- Valamennyi egerszegi fazekas találkozón részt vettem eddig, fontosak számomra ezek a szakmai találkozások, de az üzleti szempont sem elhanyagolható. Várom, hogy a nézelődők tőlem is vásároljanak - említette korongozás közben Kollár Szabolcs gyenesdiási fazekas, aki saját bevallása szerint elsősorban a figurás, munkaigényes termékeken szeret dolgozni.

- Egyszerű forma jellemzi ezt az őrségi hegyi bográcsot, de a tegnapi este után nagyon oda kell figyelnem. A gébárti kempingben ugyanis a fazekas ismerősökkel este jó kis bulit rendeztünk  - mondta a fiatal mester.

- Úgy szoktuk mondani, hogy Korondtól az Őrségig legyenek itt a fazekasok, felvonultatva a különböző tájegységi stílusokat, az eredeti anyagokat és díszítményeiket, valamint mindennek a továbbélését a mai tárgyakon. A keramikusoknak is bemutatják, milyen irányban őrzik az agyagos hagyományokat. Negyvenöt fazekas jött el, és szerénytelenség nélkül mondhatom, sikerült megőrizni a magas színvonalat - mondta el érdeklődésünkre a találkozó céljáról és mai feladatáról Skrabut Éva, a rendezvényt szervező Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.



Képek a rendezvény pénteki napjáról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!