Kultúra

2011.04.07. 09:18

A diákok jobbnak is el tudnák képzelni mai politikusi teljesítményt

Heves viták közepette, de végül egyről 4,4 százalékra tornázták fel az Európai Unió zöldesítési fejezetének összegét az agrártámogatáson belül. Ez ugyan ma még csak egy játék része volt, de talán hamarosan valóság lesz.

Arany Horváth Zsuzsa

 

 A hévízi Bibó-gimnáziumában hallgatjuk öt fiatal beszámolóját. Habár április elsején jártak a parlamentben és a gödöllői kastélyban, azért nem volt tréfadolog, hogy Magyarország soros EU-elnökségéhez kapcsolódóan, és a bibós „öregdiák”, a 2000-ben végzett Szabados Viktor projektkoordinátor jóvoltából részt vehettek  „Az elnökség emberei” címet viselő ifjúsági programban. Feltétel a kitűnő angoltudás és a közélet iránti érdeklődés volt.

A hévízi gimnáziumba járó Francsics Lívia, Czotter Gergely, Varga Ádám, Hajas Patrik, Kapitány Evelin és Keszthelyi Péter így jutott el a múlt pénteken a Parlament felsőházi üléstermébe, majd a vidékfejlesztési miniszterhez, Fazekas Sándorhoz. Látták, hogyan vitatkoznak a politikusok, európai diplomaták a kontinens átalakítás előtt álló agrártámogatás problémáiról, találkozhattak az EU agrárügyi főigazgatójával, José Manuel Silva Rodriguez-zel.

- Szombaton szimuláltunk! - nevetnek a diákok, ami alatt persze nem azt értik, hogy gyengélkedést színleltek volna, sőt.

A programban részt vevő budapesti Radnóti-gimnázium tanulóival, valamint a következő fél évi lengyel soros elnökség okán Varsóból érkezett fiatalokból és saját magukból a tagországokat megtestesítő 5 csapatot alkottak, s munkához láttak.

- Az unió tetemes agrártámogatásának hatékonyabb és környezetkímélőbb elosztása volt a feladat - kapcsolódik telefonon át a beszélgetésbe Szabados Viktor, aki hozzáteszi, nem biztos, hogy közismert, de ma az összes befizetés negyven százaléka megy az agráriumba, ráadásul ennek a 40-nek a harminc százaléka úgynevezett direkt kifizetés, tehát a földtulajdonhoz, s nem feltétlen annak műveléshez kapcsolódik.

- Ennek kapcsán sokat beszéltünk az aktív farmer fogalmáról - mondják a diákok, akik közt Lívia és Ádám viszi a szót, mint kiderül, utóbbi fiatalembertől nem áll messze a diplomácia mint hivatás.

Politikai kérdésekben egyébként mindannyian naprakészek, köszönhetően felkészítő tanáruknak, Tar Ferencnek.

- A szimulációs vita végén, azzal együtt, hogy Franciaország, amely az én csapatom volt, nem szavazta meg, végül sikerült a ma nulla százalékkal jelen lévő zöldítésre, azaz a környezetbarát termelési technológiák támogatására 4,4 százalékot kicsikarni - meséli Ádám.

A gyerekek javaslatai odakerülnek a döntéshozók asztalára, biztosított róla Szabados Viktor.

Felidézik, a vita némileg hasonlított a „nagyok” tempójához, például az, amikor francia részről elhangzott, „mi már megegyeztünk a németekkel”, valaki egy csomag gumicukorral adott nyomatékot a lekenyerező barátságnak. Minden angolul zajlott, néha egymás közt is angolul diskuráltak. A diákokat lelkesíti az „európaiuniózás”, ám a mai politikusi teljesítményt jobbnak is el tudnák képzelni.

- Alapvetően rendben van a dolog, már ami a magyar EU-elnökséget illeti, eddig nem bakiztunk szerintem... akkorát, mint szoktunk - adja ironikus tanúbizonyságát jóindulatának Ádám.

- Fontos, hogy a jövő generáció felismerje, az Európai Unió közössége jó nekünk, a diplomácia pedig az érdekek összesimogatásának, a vélemények tiszteletben tartásának a művészete - teszi hozzá Tar Ferenc.

A diákok Gödöllőre is eljutottak, körbejárhatták a kastélyt, ahol ezekben a hetekben az európai diplomaták sűrűn tanácskoznak. Látták, kik hol ülnek, milyen a konferenciakapcsolás, milyen módon gondoskodnak a fontos emberek védelméről.

- Nagyon komoly a felszerelés, mi azzal enyhítettünk a komolyságon, hogy énekeltünk ott egy jót - mutat színt az emlékezetes kirándulásból Evelin. Ami, ha szerencséjük van, hamarosan Varsóban folytatódik, ha fél évre odaköltözik az Európai Unió.

 

 

 

 

Barangoljon az eu-s projektben:

Az
elnökség emberei

Fiatalok tudósítanak a magyar EU-elnökségről


Az Elnökség Tudósítói projektről


A Bibó-gimnázium Az elnökség emberei honlapján

A hévízi Miklós Péter cikkei




Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!