Kultúra

2011.03.14. 12:45

Tananyagfejlesztéssel a szakemberhiány ellen

A hiányszakmák csökkentését célzó pályázati támogatással indított programban vesz részt a Pannon Egyetem, az agrárszakirány terén a keszthelyi Georgikon kar vállalt szerepet a munkában.

Horányi Árpád

A gazdasági válság, s egyéb körülmények hatására a felsőfokú végzettségűek körében is megjelentek az átképzési igények, kialakultak olyan szakterületek, melyekhez a megfelelő végzettségűek hiányoznak a munkaerőpiacról. A felsőoktatási intézmény a hiányszakmák csökkentését célzó, az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Társadalmi Megújulás Operatív Program EU-s társfinanszírozású pályázatán nyert 234 millió forintot a múlt évben. Azt vállalták, hogy a munkaadók tapasztalatait, igényeit figyelembe véve generálnak képzéseket. Ezt egyetemi szinten több területen indították el, a Georgikon kar a növényvédelmi szakmérnök képzés alprojekt gazdájaként működik közre.

A vállalt feladatokról dr. Lehoczky Éva professzor, dékánhelyettes elmondta: a teljesítés alapvető eszköze az a tananyagfejlesztés, amivel magas szinten biztosítható a szakirányú továbbképzés. Ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatósági követelményekre, az éghajlatváltozással kapcsolatos összefüggésekre, a biztonságos élelmiszeralapanyag-előállítás folyamataira, valamint az egészség- és környezetvédelemre.


A kari munka mintegy 60 millió forint támogatásban részesül. Az intézmény a projekt indításához megnyerte a szakmai kamara és a szakigazgatási szervezet támogatását. Dr. Lehoczky Éva hangsúlyozta, hogy a növényvédelmi szakmérnök képzés színvonalát módszertanilag és az átadott ismeretanyag frissítésével egyaránt emeli a vállalt fejlesztés. A projekt idén november végén zárul. Elektronikus úton hozzáférhető tananyag készül, ami magában hordozza a további aktualizálás, megújítás lehetőségét. A képzésből így mindig naprakész ismeretekkel kerül a munkába az utánpótlás.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!