Kultúra

2011.03.08. 07:14

Művészet: Szegezdi Róbert újra Zalaegerszegen

Három férfi vitatkozik azon, hogy jó-e az a festmény, amit egyikük vásárolt. Hogy ez mivé fajul, az hamarosan kiderül egy színházi előadáson, melyet a zalaegerszegi Griff színpadán láthatunk.

Arany Horváth Zsuzsa

Kik adják, kik hozzák?

A körmendi Kastélyszínház Társulat Yasmina Reza Művészet című vígjátékának bemutatójával ünnepelte tavaly fennállása 15. születésnapját. Yasmina Reza alapos lélekrajzzal megírt komédiája a Művészet, amely 1994-es születése után hatalmas párizsi sikerre tett szert, azóta több mint ötven helyen mutatták be Európa-szerte. A színlap szerint megmutatja, hogy a barátságot látszólag mellékes dolgok határozzák meg; megmutatja, hogyan válik egy meggondolatlan mondat gyújtóanyaggá, hogyan lesz egy semmiségből nagy ügy; megmutatja, milyen ingatagok a hármas kapcsolatok a családban, társaságban, hivatalban; hogyan lehetnek a nők mindenütt jelenvalóak egy csupa férfiról szóló darabban...


Azon túl, hogy ennyi előzetes után talán izgalmasnak tűnik a felütés, a zalai színházbajárókat egy másik körülmény is fokozottan érdeklődővé teheti a körmendi vendégjáték iránt. Nevezetesen az, hogy az amatőr társulatot és darabot Szegezdi Róbert színművész rendezte, aki nemrég vált meg a Hevesi Sándor Színháztól. Sokan őrzik emlékezetes alakításait, például legutóbb a Twist Olivérből. Így magamagáról is faggattuk egy kicsit. Vajon hogy él, dolgozik?

- Játszom. Pécsett Bereményi Gézával csináltuk Az arany árát, ami régen itt is ment. Nyáron mutattuk be, aztán bekerült a bérletbe, március végén fut ki, én most Tulipánt alakítom. Géza egy kicsit át- vagy újraírta, két felvonás lett belőle.

- Most akkor úgy kell mondani, hogy szabadúszó?

- Igen. Pécs után jött Pesten a Thália színház, Garaczi László Ovibrader című groteszk játéka, nagy sláger, megnyertük vele a Deszka fesztivált, jó kritikákat kapott. Most kezdem próbálni a Leni Riefenstahl német filmrendezőnő életéről szóló négyszereplős darabot, Almási Évával, Pápai Erikával játszom a Pinceszínházban. Ősszel az Új Színházban kezdek, darabszerződéssel. Shakespeare Coriolanus című, mondhatni politikus darabját, amit Bagó Bertalan rendez.


Tizenhét éves és hálás barátság, mondja a színész, amikor a Zalaegerszegen sok éven át vezető pozíciót betöltő rendezőre terelődik a szó.

- Főleg Pesten él?

- Kicsit hazamentem, de ritkán vagyok ám fenn, csak a munka miatt. A cél az volt, hogy ebben az évadban megkapaszkodjak, hiszen tavaly áprilisban döntöttem el, hogy elmegyek innen, addigra pedig az idei műsorstruktúra mindenütt kialakult. Az Új Színház mondhatni, az anyaszínházam, ott voltam stúdiós, hat évet töltöttem ott.

- Az itteniek, a régi kollégák munkáját figyeli, nézi?

- Igyekszem, de nem szeretnék rossz helyzeteket teremteni a jelenlétemmel.

Sokan tudják, Szegezdi Róbert Tánczos Adriennel alkot egy párt, így őt természetesen mindig megnézi. A jövő? Elég egy szabadúszó egy családban. Majd meglátják.
Visszakanyarodunk a darabhoz. Megnyugtat, a Művészet címe ellenére igen szórakoztató vígjáték. Reméli, kíváncsiak leszünk rá. Meg őrá is, mint rendezőre.


Információk:
● A Körmendi Kastélyszínház Társulat a Griff Bábszínház meghívására érkezik Zalaegerszegre
● A Művészet című kamaravígjátékot április elsején és másodikán, pénteken és szombaton este fél nyolckor játsszák a Hevesi Sándor Színházban működő bábszínház színpadán
● A darab három szerepét Vörös Attila (Marc), Tahin Zsolt (Serge), Szép Dániel (Yvan) játssza
● A rendező az egerszegi színház volt tagja, Szegezdi Róbert
● Yasmina Reza, a darab szerzôje 1959-ben született Párizsban, édesanyja magyar, édesapja iráni származású. 1987 óta ír, Magyarországon eddig két darabját mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!