Kultúra

2011.03.22. 08:00

Bélyeggyűjtés: Czirók Dénes New Delhiben zsűrizett a világkiállításon

A Föld szinte minden tájáról érkeztek a filatéliai ritkaságok arra a New Delhiben nemrég rendezett világkiállításra, amelynek zsűrijébe a zalaegerszegi Czirók Dénest is meghívták.

Arany Gábor

 A bélyeggyűjtés, a filatélia ugyanis sokkal összetettebb, mint ahogy a kívülállók képzelik. A világkiállításra küldött anyagot tíz osztályba sorolják, és ebből a közönség által legismertebbek, az úgynevezett hagyományos bélyegek vagy a légiposta csak egy-egy osztály, akárcsak a postatörténeti, amellyel Czirók Dénes három évtizede foglalkozik, míg a bélyeggyűjtés gyerekkorában, 55 éve fertőzte meg.

 - A postatörténet sokkal több, mint a bélyeg históriája, hiszen ezt a módszert a levelek bérmentesítésére először csak 1840-ben Angliában alkalmazták, hazánkban pedig 1850-ben jelent meg az első bélyeg. Persze ez előtt is működött postaszolgálat, ezért több száz éves levelek is felbukkannak a gyűjtőknél - magyarázta a városi bélyegkört vezető férfi.

Az indiaihoz hasonló szintű kiállításon csak nemzetközi vizsgát tett zsűritagok értékelhetnek. Hazánkban hárman rendelkeznek ilyen minősítéssel. Ezt tíz éve szerezte meg az angolul, németül beszélő egerszegi gyűjtő, aki az országos szövetségben a zsűribizottságot elnököli.

- Minden terület legfontosabb ritkaságaival, azok ismérveivel tisztában kell lennünk. Például milyen bélyegzést használtak az angol postamesterek, hogyan nézett ki az orosz értéklevél, a ciprusi civil cenzúra, vagy a különböző országokban milyen bérmentesítést alkalmaztak. Ezek határozzák meg ugyanis az anyag értékét. Ezt csak hosszú évek alatt lehet elsajátítani, nekem benne van az egész életem - magyarázta.

- A harminc évvel ezelőtt kidolgozott értékelési rendszerben öt szempontot veszünk figyelembe a bírálatkor. Az adott témát mennyire fejtette ki a gyűjtő, aki öt, illetve ha komolyabb minősítéseket szerzett már, nyolc kereten mutathatja be a választott területet. Értékeljük a szakmai tudást, milyen mélységben dolgozta fel a választott témát. Fontos szempont a ritkaságok szerepeltetése. Végül értékeljük a feldolgozás minőségét és az egész külalakját is - szólt a magyarázat.

Összesen 100 pontot lehet elérni: a kilenc fokozatú besorolás bronztól a nagy aranyéremig tart. A legmagasabb 95 ponttól jár, eddig a valaha elért maximum 97 pont volt.

 

A Fédération Internationale de Philatélie, a Nemzetközi Filatéliai Szövetség New Delhiben rendezett világkiállítására öt kontinensről érkezett a közel négyezer keretnyi anyag. Egy-egy kereten 16 darab A/4-es méretű albumlap kapott helyet; így már érthető, hogy csak a katalógus 70 dekát nyomott. Hazánkból a filatéliai komisszerek kíséretében öt gyűjtemény, 31 keret utazott. Egyikük, Homonnay Géza kollekciója az önálló magyar bélyegkiadás első sorozatával foglalkozott. Ritkaságokon keresztül mutatta be a kiegyezés korabeli bérmentesítés variációt. Az anyag 95 pontot ért el, ezzel nagy aranyérmet kapott, húsz éve nem született ilyen magyar siker.

A kiállítás 32 tagú zsűrije, a szakterületeknek megfelelően szétosztva, háromfős csoportokban öt napig dolgozott az anyagok értékelésén a Pragati Maidan elnevezésű vásárközpontban. A rendezők azonban gondoskodtak arról is, hogy a munka mellett az ország nevezetességeiből is ízelítőt kapjanak. Így eljutottak a fővárostól 200 kilométerre lévő Taj Mahalhoz. Czirók Dénes számára az utazás is felejthetetlen volt, a rendhez szokott mérnökre a terrorizmus elleni szigorú biztonsági intézkedések mellett a káosszal határos közlekedés tett mély benyomást.

- A négysávos autópályán haladtunk, gyalogosok, kordék, kerékpárosok között, akik gyakran a forgalommal szemben bukkantak fel. Sokan ott élnek közvetlenül az út mellett, ezt nekünk elképzelni is nehéz. Tíz órát utaztunk, de megérte a fáradságot, mert a Taj Mahal, a halálon túl is tartó szerelem szentélyének szépsége semmihez nem fogható - mesélte. A kellemes februári időben sikerült eljutniuk a mogul uralkodás idejéből maradt Vörös Erődhöz is, és látták a híres 1500 éves, szanszkrit feliratú vasoszlopot, amelyet nem fog a rozsda, említette meg élményeiből.

Az egerszegi filatelista következő útja lehet, hogy Tokióba vezet, hiszen nyáron ott rendeznek világkiállítást. Talán a mostani katasztrófa nem írja át az elképzeléseket.

Az egerszegi filatelista következő útja lehet, hogy Tokióba vezet, hiszen nyáron ott rendeznek világkiállítást. Talán a mostani katasztrófa nem írja át az elképzeléseket.

Aranyérem
Zsűritag nem állíthat ki, de szoktak versenyezni ôk is, árulta el Czirók Dénes. Legutóbb tavaly októberben, Liszszabonban 92 ponttal aranyérmet ért el a XIX. században külföldre küldött magyar levelek bérmentesítésének bemutatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!