Kultúra

2011.02.17. 14:25

Médiatörvény: későbbi ülésre halasztotta a határozat szavazását az EP

Egy későbbi plenáris ülésére elhalasztotta a szavazást az Európai Parlament csütörtökön a magyar médiatörvényre vonatkozó határozatról. A halasztásról a strasbourgi plenáris ülésen délben lebonyolított szavazás eredménye nem volt meglepetés, mert a halasztásról délelőtt a képviselőtestület frakcióinak vezetői már megállapodtak.

MTI

Az uniós parlament kézfelemeléssel döntött úgy, hogy elhalasztja a szavazást.
   
A határozati javaslatokról szóló voksolás új időpontjáról két hét múlva döntenek a frakcióvezetők - jelentette be a szavazást lebonyolító EP-alelnök, a cseh Libor Roucek .
   
A romániai német liberális Renate Weber a szavazás elhalasztását célzó kérést a törvény ügyében bekövetkezett új fejleményekkel indokolta. Közleményében a képviselő megismételte, hogy frakcióját továbbra is aggasztják a törvény egyes egyéb vonatkozásai, amelyekre a módosítások nem terjednek ki.
   
Az EP előző nap folytatott plenáris vitát a médiatörvény ügyében. A vitában Neelie Kroes EU-bizottsági alelnök megerősítette, hogy délben a magyar kormány tájékoztatta őt a médiatörvény módosítására irányuló készségéről. Úgy értékelte a módosítást, hogy a törvény a módosítás nyomán mindenben meg fog felelni az uniós jognak, beleértve az alapjogi charta előírásait is. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a törvénymódosítás után is figyelemmel kíséri majd annak gyakorlati alkalmazását.
   
A vitában a Fidesz és a KDNP képviselőit is magában foglaló európai néppárti frakció - az EP legnagyobb létszámú képviselőcsoportja - felszólalói méltatták a módosítás bejelentését, a baloldali frakciók felszólalói ugyanakkor kevesellték az ismertté vált változtatásokat. A szocialista, liberális és zöld képviselők elsősorban a médiatanács összetétele ellen emeltek kifogást, illetve azt bírálták, hogy a törvény nem biztosítja kellően a források védelmét.
   
Már akkor jelezték azt is, hogy szeretnék részletesebben megismerni az új fejlemények nyomán megváltozott szöveget, mielőtt végleges véleményt mondanak arról.
   
A néppárti képviselők azt javasolták, hogy az állásfoglalást végleg vegye le a ház a napirendről.
   
Martonyi János külügyminiszter a vita végén közölte, hogy már a kormány pénteki ülésén megtárgyalják a tervezett törvénymódosítást, majd átküldik azt a Parlamentnek.
   
A csütörtöki döntést a magyar néppárti delegáció úgy kommentálta, hogy "az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói, köztük a magyar szocialista EP-képviselők által kezdeményezett, Magyarországot elítélő határozattervezet lekerült a mai plenáris ülés napirendjéről. A liberális és baloldali frakciók elfogadva a tényeket, miszerint az Európai Bizottság megállapodott a magyar kormánnyal és lezártnak tekinti a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos kérdések vizsgálatát, kénytelenek voltak beismerni, hogy lejárató kampányuk megbukott."
   
Hozzátették: "okkal számíthatunk arra, hogy a magyar soros elnökség ideje alatt a balliberális erők további, ehhez hasonló, a magyar kormányt politikai okokból lejáratni szándékozó akcióval és hisztériakeltéssel kívánnak próbálkozni. Rendkívül sajnálatos, hogy e cél érdekében nemcsak saját politikájukat hiteltelenítik, hanem veszélyeztetik a magyar soros elnökség sikerét, ezzel rombolják az Európai Parlamentbe vetett bizalmat és sértik az egész Európai Unió érdekeit."
   
Deutsch Tamás (Fidesz) az MTI-nek nyilatkozva hozzátette: az, hogy a baloldali frakciók nem vonták vissza indítványaikat, hanem csak halasztást kértek, azt mutatja, hogy "csak félig merték elismerni a nyilvánosság előtt, hogy teljes kudarcot vallottak". Az elismerés másik fele valószínűleg a következő hetekben fog bekövetkezni - tette hozzá.
   
Tabajdi Csaba (MSZP) ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: "úgy látszik, a Fidesz EP-delegációja változatlanul nem érti, mi történt az elmúlt napokban és hetekben. A jobboldali német és francia kormány felszólítására, az Európai Parlament többségének nyomására és az Európai Bizottság szigorú kritikája nyomán az Orbán-kormány módosítani kényszerült a médiatörvényeket. A kormány otthon már belátta, hogy nem tehet mást, mint tiszteletben tartja az uniós joganyagot, jóllehet a miniszterelnök még hétfőn is azt mondta, hogy nem enged semmilyen nyomásnak."
   
A határozathozatal elhalasztását illetően Tabajdi azt hangsúlyozta, hogy a döntés egyhangú volt a frakcióvezetői találkozón. A négy kezdeményező párt számos fenntartása, köztük a Médiatanács egypárti összetétele, illetve a bírságolás mértéke és módja, továbbra is érvényben van - tette hozzá.
   
Hangsúlyozta: a halasztás nem azt jelenti, hogy az állásfoglalás lekerült volna a napirendről. Az EP többsége és az Európai Bizottság folyamatosan nyomon fogja követni, hogyan alakult a médiatörvény alkalmazása.
   
"Magyarország nyert a módosításról kötött megállapodással, mert a polgárok hitelesebben fognak tudni tájékozódni, és reményeim szerint kevésbé lesznek megfélemlítve a magyar újságírók" - fogalmazott Tabajdi Csaba.
   
Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője közleményt adott ki, amelyben úgy vélte, a törvénymódosítás annak a nyomásnak az eredménye, amelyet az ő képviselőcsoportja kezdeményezett. Akciójukat nem politikai megfontolások motiválták, hanem az uniós értékek védelme - tette hozzá.
   
Leszögezte: a parlament nem vonja vissza a javaslattervezetet addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy a módosítások a gyakorlatban is érvényesülnek. Az EP elvárja azt is, hogy teljes mértékben tájékoztassák a változtatásokról - emelte ki Verhofstadt.



A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!