Kultúra

2011.01.07. 08:28

Puska, ami jó, ha van

December közepétől megkezdődött a felsőoktatási intézményekben a félévi vizsgaidőszak. A két ünnep között szünetelt a beszámoltatás, ám a héten alaposan felpörgött.

Sinkovics Eta

  – Puskát készítettetek? – Igen... – mondták mosolyogva a lányok és a kedvünkért megmutatták, hogyan „bomlik ki” a harmonikaszerűen összehajtogatott segédanyag. Hangsúlyozták, ebből tanultak, mert jó ha van, de vizsgán úgysem lehet használni...

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának minden zugában tételeket, könyveket izgatottan forgató – még az utolsó perc is számít – hallgatókkal találkoztunk. A főiskolán 326-an vizsgáznak a január végéig tartó beszámolási időszakban. 

Csütörtökön legtöbben csecsemő- és gyermekgyógyászat tantárgyból adtak számot tudásukról a tárgyat tanító Gárdos László, a megyei kórház osztályvezető főorvosa előtt, aki elégedetten szólt a vizsgázók felkészültségéről. Még csak pénteken felel e tárgy ból Szenteleki Hajnalka, de csütörtökön úgy gondolta, kicsit beleszippant a hangulatba. Nem mintha nem lenne rutinja, már öt vizsgán van túl.
– Tanultam rendesen – jellemezte hozzáállását az idén végzős gyógytornász szakos leány. Az elhelyezkedési kilátásokról úgy vélte, lehetőség mindig van, csak meg kell találni.

Ugyancsak ezt a szakot végzi Tompa Tünde, aki elsőévesként még csak kóstolgatja a vizsgaidőszakkal járó megpróbáltatásokat.
– A középiskola után szokatlan a vizsgaidőszak, de igyekeztem bejárni az órákra. Az ott hallottak nagyban segítik a felkészülést – osztotta meg tapasztalatát. S míg a pedagógia vizsgára várt, az is kiderült, az ünnepek nehezítették a tanulást, de elégedett az eddigi biológia és egészségügyi menedzsment tárgyakból elért eredményeivel. Tünde szerint aki komolyan veszi a választott pályát és az iskolát, az igyekszik az első vizsgára is rendesen felkészülni és nem lesz szüksége ismétlésekre. Erről a felsőoktatási törvénytervezet kapcsán ejtettünk szót, amely korlátozná a vizsgalehetőségek számát. 

Ötnél több tárgy

Az egerszegi számvitelin 800 hallgató 5-6 tárgyból vizsgázik, a műszaki főiskola száz diákja fejenként öt beszámolót tesz. A kanizsai kampuszon 600 fő 6–8 tárgyból vizsgázik, a keszthelyi egyetem 1400 hallgatója pedig 7-8 tárgyból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!