Kultúra

2011.01.14. 16:03

A médiapluralizmus biztosítására kérik Orbán Viktort

Levelet intézett Orbán Viktorhoz az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), és ebben egyebek között azt kérte: a miniszterelnök tegyen lépéseket annak biztosítására, hogy a magyarországi médiareform fenntartja a médiapluralizmusnak az Európai Unió Amszterdami Szerződésében is kimondott elvét.

MTI

Genfi címzésű levelében - az arról szóló közlemény szerint - a 75 európai közszolgálati televíziót és rádiót képviselő szervezet azt kérte, hogy a kormányfő vegye figyelembe a sajtó szabadságára, függetlenségére és sokféleségére vonatkozó aggodalmait, amelyeket az új médiatörvény támasztott. Azt is kérik, hogy a kormány fordítson külön figyelmet a közszolgálati média reformjára, biztosítva a közszolgálati értékek tiszteletben tartását, beleértve a szerkesztői függetlenséget és a pluralista irányítást.
   
Az EBU "határozottan támogatja egy korszerű, versenyképes, jól megalapozott, független és pluralista közszolgálati médiarendszer létrehozását Magyarországon", és az elmúlt évben szoros figyelemmel követte az országban zajló fejleményeket, politikusokkal is magas szintű találkozókat folytatva a témáról - áll a közleményben. Most azonban a szervezet aggódik a közmédia jövőbeni függetlensége miatt, illetve arra a képességére vonatkozóan, hogy tükröztetni tudja a nézetek többféleségét.
   
A közlemény szerint az EBU úgy véli, paradox lenne, ha Magyarországnak, amelynek hírneve egyebek között a szabadságért folytatott harcán alapul, "nem szerencsés példát" teremtene a média szabályozását és felügyeletét, továbbá a sokarcúság korlátozását illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!