Kultúra

2010.12.24. 11:39

Quimby: szokják a színházi közeget (videóklipekkel)

Négy év alatt összegyűjtött nyers gyémántokat csiszoltunk dalokká - jellemzi a Quimby történetének elmúlt időszakát Varga Livius, az együttes ütőse. A zenész ezzel utalt arra, hogy új albummal lepik meg rajongóikat.

Gyuricza Ferenc

Az egyik legnépszerűbb hazai formáció, a dunaújvárosi gyökerekkel rendelkező Quimby eddigi utolsó stúdióalbuma, a Kilégzés öt éve jelent meg, a zenekar azóta egy válogatáslemezzel, illetve két rövidebb játékidejű kiadvánnyal próbálta kielégíteni egyre növekvő rajongótáborának csillapíthatatlan étvágyát. Mindez kevésnek bizonyult - tudták ezt jól a csapat tagjai is, ezért már 2009-ben ígéretet tettek egy újabb stúdióalbum elkészítésére. Hogy nem sikerült, az ütőhangszeres hangulatfelelős Varga Livius szerint nem csak rajtuk múlott.

- Már tavaly is beégtünk a kellően meg nem alapozott ígérgetéssel, ezért idén csak annyit mondtunk, ha elkészülünk a dalokkal, lesz nagylemez - magyarázta a zenész. - Szerencsére összejött annyi ötlet, amiből már tudtunk dolgozni. Ezek nyers gyémántok, dalkezdemények, amelyek évek alatt folyamatosan gyűlnek, s háromnegyedes állapotban őrizzük őket. Időnként egyet-egyet előveszünk, de arra, hogy egyszerre tíz-tizenötöt is kidolgozzunk közülük, csak most szeptemberben került sor, miután befejeztük a nyári fesztiválozást, illetve mindannyian megjöttünk a nyaralásból. Erre az időszakra tudatosan kevesebb meghívást fogadtunk el, mert bármennyire is szeretünk koncertezni, azt is tudomásul kell venni, hogy előadni és alkotni egyszerre nem lehet.


Varga Livius hozzátette, bármennyire is kiéheztették rajongóikat, nem mondható a zenekarra, hogy az elmúlt öt év tétlenségben telt volna. 2006-ban válogatásalbumot jelentettek meg, összeállították a Teátrum, illetve Teátrum II. című programjaikat, amelyek lényege, hogy a dalaikat színházi körülmények között adják elő. Ezt a műsort továbbra is repertoáron tartják, év végén a Művészetek Palotájában adnak koncertet. Ezt a közeget nemcsak a közönségnek, hanem a zenészeknek is szokniuk kellett, a Teátrum előadásuk ugyanis egészen más miliőt, atmoszférát teremtene.

A zenekar korábban az ugráló-táncoló, esetenként akár boros kólás poharakat dobáló emberekhez szokott hozzá, itt viszont még a ki- és belégzés is szinte zenei hangként van jelen. Emellett kiadták az öt dalt (köztük néhány régebbi szerzemény újragondolt változatát) tartalmazó Ajjajjaj, illetve a három számos Lármagyűjtögető című lemezt.






- Tudomásul kell venni, hogy folyamatosan változik a világ, s egy zenekarnak ma már nem kell feltétlenül tizenvalahány számos nagylemezben gondolkodnia - folytatta a zenész. - A bakelit vagy gramofonlemez feltalálása előtt is zenéltek emberek, csak amit létrehoztak, azt élőben mutatták meg a közönségnek. Aztán megjelentek a kislemezek, majd amikor a zeneipar moguljai úgy gondolták, hogy nekik az a kényelmes, ha nagylemezeket adnak ki, az vált természetessé. A zenészek valami okból úgy gondolták, akkor dolgoznak jól, ha bizonyos időszakonként kiadnak egy albumot. Mára viszont ez háttérbe szorult, nincs ilyen szokáskényszer, csak az a fontos, hogy a dalok eljussanak a közönséghez. Régen másolt kazettákon terjedt a zene, ma az internet által. Persze, ennek jogi körülményei még nem rendezettek, de annak is el-jön az ideje, s tőlünk sem áll távol az ötlet, hogy az elkészült dalainkat felrakjuk a világhálóra. Ugyanakkor azta hagyományt is követni szeretnénk, hogy nagylemezt adjunk ki, hiszen az sokak számára egy kedves tár-gyat jelent, valamint lemezbemutató koncerteket tartsunk.

Varga Livius azt is elmondta, a Quimby arculatának kialakításáért elsősorban az énekes-gitáros-dalszerző Kiss Tibor a felelős, mert bár a csapaton belül működik a demokrácia, mégis őt tekintik művészeti vezetőnek, bármennyire is furának tűnjön ez a kifejezés egy rock and roll zenekar tekintetében. Ez nemcsak a frontember kreativitásából és szuggesztív egyéniségéből fakad, hanem abból is, hogy szívesen osztja meg véleményét másokkal, de ugyanúgy meg is hallgatja az ötleteket. Gyakran vitatkoznak egy-egy javaslaton, amit természetesnek vesznek, hiszen az ötletek ütköztetése viszi előbbre a kreatív alkotói folyamatot.

- Én inkább előadó vagyok, Tibi pedig amellett, hogy kiváló színpadi ember, nagyszerű szerzői vénával is rendelkezik - mondta zenésztársáról Varga Livius.






Pszichológusi vénával megáldva
Varga Livius 1971-ben született Dunaújvárosban. 20 éves volt, amikor zenésztársaival és barátaival együtt megalapította a Quimbyt. 2003-ban A Kutya Vacsorája néven egy másik formációt is létrehozott, amelynek szövegírója is ô lett. Televíziós személyiségként ugyancsak ismert, korábban a TV Sziget, a Gang és az Abszolút című műsorokat vezette, jelenleg időnként a Hetes hetes egyik meghívott vendégeként szórakoztatja a közönségét. Végzettségét tekintve pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!