Kultúra

2010.11.12. 10:01

Varnus Xavér szombaton kétszer lép fel Zalaegerszegen

Varnus Xavér ogonaművész utoljára nyolc évvel ezelőtt adott koncertet a megyeszékhelyen. November 13-án, szombaton ismét találkozhatnak vele rajongói a hangversenyteremben.

Sinkovics Eta

Varnus Xavér szombat délután három órára hirdetett koncertjére minden jegy elkelt, így este hét órakor is lesz előadás. Mindkét alkalom különleges élményt ígér.

- A koncerteken Bach-művek jazz átiratait adjuk elő a Talamba Ütőegyüttessel, emellett az esti előadáson a Liszt-iskola kórusával európai karácsonyi dalokat énekelünk a közelgő advent jegyében. A délutáni hangverseny közönsége sem marad ráadás nélkül, hiszen Mozart Requiemje jazz verziójának egy tételét bevállalta a Happy Singers énekegyüttes. Ehhez az adta az ötletet, hogy múlt héten a Művészetek Palotájában telt ház mellett mutattuk be a művet a Talamba Ütőegyüttessel és az Akadémiai Kórussal - vázolja a koncert programját Xavér, aki 2002-ben játszott legutóbb a megyeszékhelyen. Az orgonaművész idei éve igencsak bővelkedett hazai és külföldi fellépésekben. Lelkesen mesélte, életében először koncertezett Erdélyben.

- Hihetetlen élményt jelentett számomra, s bízom benne, a több ezer fős közönség számára is. A sepsiszentgyörgyi templom frissen épített, gyönyörű sípos orgonáját én szólaltattam meg először, Bach muzsikája zengett a falak között és a kivetítő jóvoltából kint a szabadban. De koncerteztem Brassóban és Marosvásárhelyen is, továbbá turnéztam Barcelonában, Londonban és Németországban.

Xavér elárulja, zenei centrum létrehozását tervezi lakóhelyén, Lesenceistvándon, ahol különböző művészeti ágak képviselői találkozhatnának. Amennyiben lehetőséget kapna, szeretné folytatni az MTV-n az Utókor ítélete című zenei műsorát, amelynek, mint mondja, a lehetetlen időpontbeli surgárzása ellenére, jócskán akadt törzsközönsége.

A mai nehéz anyagi helyzetben Xavér szerint úgy lehet a közönséget bevinni a koncerttermekbe, ha az előadók is törekszenek a megújulásra.

- A régi rutint le kell vetkőzni, újszerű dolgokkal kell kiállni az emberek elé - hangsúlyozta. Mindezt szem előtt tartva, korábban a Solti rézfúvósokkal koncertezett, két éve pedig a Talamba Ütőegyüttessel dolgozik együtt. Bach és más klasszikusok műveinek jazz átiratai mellett Xavér már látja megújuló művészetének következő fázisát.

Amúgy nincs igazán optimista hangulatban. Noha soha nem gondolta, hogy muzsikája világmegváltó lehet, mégis elkeseredett, amikor arra gondol, egy-egy koncert átszellemültsége, Bach csodálatos zenéje által kiváltott emóciók tovatűnnek, anélkül, hogy jobbítóan hatnának az emberekre, a társadalomra.

Itt említjük meg, Varnus Xavér hamarosan ismét Zalában jár, ugyanis december 5-én jótékonysági koncerttel támogatja a zalaapáti templomban lévő értékes, ámde rossz állapotú orgona felújítását.


További zalai programok itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!