Kultúra

2010.11.23. 18:24

Rob Roy - Itt a sorozat 12. kötete

Ezen a héten Walter Scott (1771 - 1832) Rob Roy című regényét kínálja lapcsoportunk. A sorozat 12. kötete igazi izgalmakat kínál az 1700-as évek Skóciájából.

zaol.hu

Walter Scott, a  skót költő, regényíró ősi nemesi családban született, 11 testvére volt. Gyermekkori betegsége miatt jobb lába lebénult, ennek ellenére erős ifjúvá cseperedett, vadászott, lovagolt. Sok időt töltött nagyapja  birtokán, ott ébredt fel benne a rajongás a skót vidék és a hősi múlt iránt.  Elbűvölten hallgatta a skót  balladákat és meséket, majd később bebarangolta a skót felföldet, hogy felkutassa és összegyűjtse a letűnt középkor kulturális kincseit.


De ki is volt a regénynek címet adó Rob Roy? A MacGregor család leghíresebb tagja, aki 1671 és 1734 között élt. A MacGregor klán - avagy „a köd gyermekei”-  egyike a skót történelem legősibb családjának. Rob Roy sokoldalú személyiség volt, kiváló harcos, a kardforgatás mestere, személye köré számos legenda szövődött. Walter Scott a történelmi regény megteremtésével új műfajt alkotott. Nem csak Rob Roy alakja elevenedett meg jóvoltából, Waverley és Ivanhoe népszerű figuráját ugyancsak neki köszönhetjük. Témáit Skócia történetéből, az angol középkorból merítette, sikere óriási volt. Egy időben középkori mintára építtetett kastélyban élt, ám kiadója csődbe ment, s a kölcsönök törlesztése aláásta egészségét.

 

 


Ajánló

E heti kötetünket Tóth Imre, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár munkatársa ajánlja.

 - Szerb Antal szerint Shakespeare után  Walter Scott volt  a legnagyobb hatással az egyetemes irodalomra. Egyik legsikeresebb könyve a Rob Roy. Főszereplője egy nem hősies hős: Francis Osbaldistone, aki  egy jakobita összeesküvésbe keveredik, amit a törvényen kívül helyezett klánvezér, Rob Roy szervez. Rob Roy történelmi alak, akit az igazságtalanságok tettek banditává. Sok kitűnően ábrázolt mellékszereplő élénkíti az igen olvasmányos művet, számomra különösen érdekes a korszak ábrázolása. Izgalmas olvasmány, csak ajánlani tudom.

 A kedvenc könyveim rovat - Klikk ide!

 



 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!