Kultúra

2010.11.08. 06:55

Pippi Szarvason is: Tompagábor Kornél újra színpadra állította

Astrid Lindgren Harisnyás Pippi című művét hét éve mutatták be a Hevesi Sándor Színházban. A történetet, melyet Tompagábor Kornél írt színpadra és rendezett, most Szarvason vitte színre.

Péter Gyöngyi

Múlt pénteken este telt ház előtt mutatták be a Cervinus Teátrumban Harisnyás Pippi történetét és másnap, a délelőtti előadás idején is megtelt a színház nézőtere. A darab természetesen a szarvasi társulat repertoárján marad.

- Gergely László művészeti igazgató kért fel a feladatra, látta az egerszegi előadást DVD-felvételről - tájékoztatott az előzményekről Tompagábor Kornél. - Tetszett neki a zenés mesejáték, annál is inkább szimpatikus volt számára az elképzelés, mivel hasonló volt a szándék: egy felnőtt játsszon több figurát, illetve több gyermekszereplője legyen a produkciójuknak. Az árvaház vezetőjét, a világ legerősebb emberét, a tolvajt, a rendőrt, a tanítónőt, a kövér embert, az ingatlankereskedőt és Harisnyás Kapitányt Bocsárszky Attila színművész keltette életre, a gyerekszereplők kiválasztásához pedig két és fél hónapja tartottunk meghallgatást. A szarvasi tánccsoport tagjai szintén feladatot vállaltak az előadásban, Kovács Kriszta készítette a koreográfiát. A Hevesi-színház vezetősége szerencsére lehetővé tette és támogatta, hogy Szarvason dolgozhassunk, hiszen nem csak jómagam utaztam: a jelmezekről és a díszletekről az egerszegi társulat két tagja, Szőke Julianna, illetve Mészáros Tibor gondoskodott. A zene az ugyancsak egerszegi Monostori János, Köves Marcell és Varga Zoltán munkája, akárcsak a hét évvel ezelőtti produkció esetében.

A szövegkönyvet mostanság fordítja szlovák nyelvre Dósa Zsuzsa, mivel a darabot - nemzetiségi színházról lévén szó -, szlovák nyelven is játssza majd a szarvasi együttes és úgy tűnik, Szlovákiában szintén színpadra kerül.

Tompagábor Kornél Budapesten is eltöltött néhány napot a közelmúltban, a Stefánia Kulturális Központban a Presidance együttes új produkciójánál bábáskodott.

Természetesen nemcsak vendégségben dolgozott, hiszen nemrégiben tartotta a Hevesi-színház idei első iskolaszínházi premierjét, a Rómeó és Júlia című művet az ő irányítása, útmutatása mellett ismerhette, ismerheti meg a Keresztury ÁMK közönsége. Jövő héten pedig újabb feladatba kezd, a következő, diákoknak szóló produkció, Salinger Zabhegyező című művének színre állításába.


ISKOLASZÍNHÁZI PROGRAM
Az iskolaszínházi program nézői a hagyományostól eltérő módon találkozhatnak a színdarabokkal, a kulisszák mögé láthatnak. A narrátor – aki rendszerint a rendező – az előadás kezdete előtt mesél például a szerzőről, az adott műről, bemutatja a kort, melyben a darab született, illetve beszél a színház sajátosságairól. Magát a produkciót is megszakítja néha, és felhívja a közönség figyelmét a lényeges dramaturgiai pontokra vagy éppen a színészi játékra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!