Kultúra

2010.11.22. 06:55

Két darab, kétféle humor a színpadon, felszabadult és zavart kacagás a nézőtéren

Ha a Cseresznyéskert óvatos kísérlet volt az eddigiektől némileg eltérő felfogású színházcsinálásra, akkor a Mennyből a hulla és a Minden jót Elling! a kipróbáltságra utal.

Arany Horváth Zsuzsa

 

A spanyol Alfonso Paso darabja - a szerző a mi Molnár Ferencünkhöz hasonlítható mind darabvezetésben, mind termékenységben - profi munka, ezt szerte a világban tudják. Mondhatjuk, a helyzetkomikumok sodró lendületű sorozatára épülő, bejáratott fordulatokat felvonultató, kiszámítható bűnügyi komédiával biztosra megy a rendező. Radó Denise több mint tíz éve vállalkozott a színrevitelre, s azóta számos színházban megfordult a mű. Amelynek gyenge pontját legfeljebb a színészek adhatják. Mást nem nagyon lehet benne elhibázni, mint magát a játékot. De a darab annyira atombiztos, hogy a prózai szerepekben kevésbé kipróbált, a női főszerepet, az unatkozó ügyvédfeleséget, Júliát alakító Debrei Zsuzsa is szórakoztatóan birkózik meg vele, hát még a komikus vénájáról közismert Kiss Ernő és Hertelendy Attila. Számukra kötelező rutin a hullát hullára halmozó sztorit belakó spanyol társaság figuráinak kivitelezése. Üdén hullás Foki Veronika szobalánya, aki a játékidő nagy részét a kanapé alatt tölti, ez azért elég munkás jelenlét lehet. Ügyes a betörő Kanda Pál, a konfliktusokat szaporító szomszédasszony (Mester Edit) és a pap (Zsíros Viktor), valamit a zűrzavart feloldó Spisák István.

 

Ha a stúdiószínpadra váltunk jegyet, ennél jóval többet fogunk kapni.

A zárt intézetből kikerül két fura alak, akik ember- és közösségfóbiájuk, félelmeik miatt nagyon nehezen boldogulnak egyedül. Az életben. Viszont odaadóan szeretik egymást, még ha nem is igazodnak el egészen az emberi érzések számukra rémisztő labirintusában. Sztarenki Pál rendező és a két színész (Besenczi Árpád, Schnell Ádám) Axel Hellstenius darabját a József Attila Színházból hozta át Zalaegerszegre, tehát ismét csak kiszámíthatták a várható közönséghatást. (Ráadásul a darabból készült film Oscar-jelölt is volt.)

Elling és Kjell Bjarne kettőse megindító és szomorkás mosolyt kelt az arcokon. Besenczi a nő után sóvárgó, szerethető bumfordit hozza, Schnell az intellektuális monomániást. A felszíni zavartság alatt a múltból ideégő fájdalmak nyomasztanak. A külső világ jelenét Kovács Olga - két szerepben is - metszően pontosan, emlékezetesen mutatja meg. Kevésbé Bellus Attila.

 

A darab családelemzésre csábít. Mi mindenért okolhatók a szülők? Ha jók voltak hozzánk, ha rosszak? Úgy látszik, felmenőink akkor se készíthetnek fel pontosan az életre, ha nem vagyunk enyhén elmezavartak. Érdemes gondolkodni ezen. Megeshet, ezért újra megnézzük az Ellinget. Meg azért, mert jó.

 A Hevesi Sándor Színház nagyszínpadán Mennyből a hulla című spanyol komédia látható Debrei Zsuzsanna, Kiss Ernő, Hertelendy Attila, Foki Veronika, Kanda Pál szereplésével. A stúdiószínpadon a Mden jót Elling! című norvég dráma   megy Besen-  czi Árpád és Schnell Ádám alakításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!