Kultúra

2010.10.01. 06:39

Ha elgondolkodtat, már jó (fotókkal)

Stamler Lajos, Vercz Szilvia festő és Rákhely Zsófia ruhatervező kiállítása meghökkent és gondolkodásra késztet. Ezen élmények a nagykanizsai Magyar Plakát Házban várják a látogatót.

Horváth-Balogh Attila

Stamler Lajos, a Batthyány Lajos Gimnázium tanára ezúttal egykori tanítványait gyűjtötte maga köré - habár szerinte ennek nincs jelentősége, fontosabb az az inspiráló közeg, amit a két hölgy alkotásai megteremtettek.


- Vercz Szilvia volt az ötletadó, pontosabban korábbi kiállítása, ami a Batthyány-gimnáziumban, a Hyány Galériában volt látható - emlékezett vissza Stamler Lajos. - Alkotásai a keresztény ikonográfia egy-egy elemét dolgozták át érdekes, provokatív módon. És a hangsúly az utóbbin van, meggyőződésem, hogy az a művészet nem is igazi, ami nem hökkent meg. Szilvia alkotásai pedig kollégáimból a két szélső véleményt váltották ki: vagy nagyon nem tetszettek nekik, vagy elájultak tőlük. S hogy mi is a mustra? Mai, általánosan ismert jelentése a szemle, de ennél többről van szó. A muster kifejezés olaszul kiállítást, árumintát jelent, amivel egy cég bemutatja a kínálatát. Mi is erre gondoltunk: megmutatjuk magunkat így, együtt, s igyekszünk új, néha kifejezetten groteszk értelmezést adni a motívumoknak.


Vercz Szilvia képeinek egy részét az egyházi vonatkozású különleges és újszerű applikációk teszik ki, melyekhez különféle textíliákat, művirágokat és szentképeket, matricákat használ fel. Olyan területekről vesz át elemeket, amelyek - némi túlzással -, a népi-egyházi giccs körébe tartoznak. Mégis, alkotásait nem a káosz jellemzi, hanem a strukturáltság, képesek egyfajta minőségbeli és esztétikai különbözőséget érzékeltetni, a látvány és a gondolatiság szintjén egyaránt. Képeinek másik része a rendet és a rendetlenséget jeleníti meg, ilyenek a szőnyegmintákat ábrázolók, ezekkel a mostani tárlaton is találkozhatunk.A másik tanítvány, Rákhely Zsófia ruhatervező posztmodern módon olyan dolgokat emel mintázattá, amelyek egyébként a hulladék kategóriájába tartoznak: ruha nyakcímkéket, cérnadarabokat, anyagmaradékot. Abból épít fel és teremt új világot, amit egyébként a laikusok a szemétbe dobnának.

Stamler Lajos pedig a tőle megszokott színekkel, szövevényes, a népiességben gyökerező motívumokkal jelent meg a némely pontján kifejezetten meglepő, október közepéig látogatható tárlaton. A tanár úr megjegyezte egyébként: az eddigi látogatók azt hozták , amit várt. Az anyag alaposan megosztotta a közönséget, vagy nagyon bejöttek a látottak, vagy nagyon nem. Indulatokat váltott ki, állásfoglalásra késztetett - s ez jó. Hozzátette, jövőre szélesebb körre is kiterjesztenék a Mustrát, pályázatot hirdetnek a fiatal, szárnyukat most bontogató művészeknek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!