Kultúra

2010.10.13. 07:49

Csehov Cseresznyéskertje a Hevesiben (képgalériával)

Sztarenki Pál rendezésében pénteken mutatja be Csehov Cseresznyéskert című színművét a Hevesi Sándor Színház. A gyerekdrab után ez lesz az évad felnőtt nyitóelőadása.

Arany Horváth Zsuzsa

 

A lírai komédia orosz nagymestere, Csehov 150 éve született. A színház művészeti vezetője, Sztarenki Pál az utolsó színpadi műve, a Cseresznyéskert megrendezése mellett döntött.

Néhány hete lapunk színházi mellékletében is szót ejtettünk a darabválasztásról, ekkor olvashatták: a rendező aktuális mondandót hordozó műnek tartja Csehov 1904-ben bemutatott darabját. Ráadásul a Hevesiben még nem került színre 27 év alatt, pedig Csehov egyik legtöbbet játszott művéről van szó.

 


A Cseresznyéskert - amelybe a néző nem lép be soha - a 19. század végén játszódik. A Ranyevszkaja család birtokát elárverezik, hogy villákat, nyaralókat építsenek a helyén. A család - Andrejevna fogadott és igazi lánya, a könyvelő, a szomszéd, a házitanító, a nevelőnő - kénytelen elhagyni a szeretett birtokot, ahol oly megejtően virágoznak tavaszonta a cseresznyefák. A mű sokféle életforma megszűnésének bizonytalanságát érzékelteti. Mint majd látni-hallani fogják...

A Cseresznyéskertben a színpadon a szereplők mindig másról beszélnek, mint amit éreznek vagy gondolnak. Az író a belső történésekre helyezi a súlyt a cselekményességgel szemben. Fontos helyet kapnak a hangulatok. A címben is szereplő szimbólum az illúziók és a régi orosz élet jelképe is egyben: a Cseresznyéskertet, a régi Oroszország szimbólumát elvesztik azok, akik nem voltak képesek megtartani.

Csehov szerint egyébként a jó műben kevés szó esik, állandó a mozgás, mindenkinek van önálló karaktere. A próbából látottak alapján úgy tűnik, a zalaegerszegi társulat és a rendező érti és követi az író intencióit, azzal együtt, hogy mutatkozik néhány eredeti, modern megoldás is majd. De erről győződjenek meg péntek estétől maguk a nézők.

A megvalósításban a színészeken kívül a rendező segítségére van a dramaturg, Madák Zsuzsanna és Pilinyi Márta díszlet és jelmeztervező. Érdemes lesz figyelni a zenei aláfestésekre, ezeket a rendező, Sztarenki Pál válogatta.

A kert és a birtok lakói

Szereplők: Ranyevszkaja, Ljubov Andrejevna, földbirtokosnô – Tánczos Adrienn, Ánya, a lánya – Kálóczy Orsolya, Várja, fogadott lánya – Sztankay Orsolya, Gajev, Leonyid Andrejevics, a testvére – Nádházy Péter, Lopahin kereskedô – Urházy Gábor László, Trofimov, diák – Mihály Péter, Szimeonov- Piscsik, földbirtokos – György János, Sarlotta Ivanovna, nevelőnő – Kovács Olga, Jepihodov, könyvelő – Szakály Aurél, Dunyasa, szobalány – Misurák Tünde, Firsz, öreg inas – Wellmann György, fiatal inas – Spisák István

Ahogy a rendező látja - Interjú Sztarenki Pállal - Kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!