Kultúra

2010.09.17. 06:12

Tízesztendős lett az újjászervezett nagykanizsai felsőoktatás

A Mezőgazdasági Főiskola bezárása után sokáig csak álom volt a felsőfokú képzés újbóli meghonosítása Nagykanizsán. Az ezredfordulón ez mégis sikerült.

Sámel József

 

- Őszintén bevallom, először az irodámban ülve nem gondoltam arra, hogy Kanizsán elindítsuk a műszaki informatikai képzést, egyszerűen nem tartottam indokoltnak, hogy erőinket megosszuk - kezdte dr. Friedler Ferenc. - Ezt a véleményemet egészen addig tartottam, míg egyszer részt vettem egy ünnepségen, s megismertem a helyiek lelkesedését és tenni akarását. A magas színvonalú képzéshez - mérnöki területen - az oktatás mellett még két tényezőre van szükség, kutatásra és projekttevékenységre. - Ez Zalában magas szinten megvalósult, hiszen a kanizsai kollégákat sikerült integrálni saját kutatásainkba, kiváló és folyamatos az együttműködés.

Nagykanizsára vittük ezt a képzést, sokat kaptunk onnan vissza, hiszen dr. Pintér Ferenc segítségével megvalósulhatott az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola, amely karunk egyik legnagyobb értéke.

A dékán - akit a nyáron Széchenyi-díjjal jutalmaztak - amúgy nagy népszerűségnek örvend a dél-zalai városban, ugyanis a tanévnyitó ünnepségen ő jelentette be,hogy jövőre a logisztikai mérnök mesterképzés is elindul a kanizsai kampuszon.Visszatérve a kanizsai intézmény fejlődésére, a 2004-es esztendő is fontos dátumként szerepel. Ekkor indultak el a különböző felsőfokú szakképzések - turisztikai, logisztikai, számviteli, mérnöki -, amelyek jelentősen növelték a hallgatói létszámot. Mindezzel párhuzamosan a másoddiplomás projektmenedzser-képzés is elkezdődött Kanizsán, mely azóta is kedvelt, s keresett.


- Az idei év igazi áttörést jelent a kanizsai kampusz életében, hiszen a Master of Business Administration (MBA), az okleveles közgazdászképzés is elindult, mely nemcsak idehaza, hanem a világon mindenütt a legelismertebb manager-program - folytatta Birkner Zoltán. - Ez egyben azt is jelenti, hogy Kanizsa egyetemi város lett, mivel az alapképzések mellett ma már mesterképzés is folyik az intézményben, ez pedig szakmai szempontból a legnagyobb különbséget képezi egy főiskola és egy egyetem között.

- Számunkra rendkívül fontos, hogy a Pannon Egyetem szellemi és tudományos kvalitása ne csak szűk körben, hanem az egész régióban éreztesse hatását - fogalmazott dr. Rédey Ákos rektor. - Szerencsére annak idején találkoztak a város és az egyetem elképzelései, melyből szinte azonnal gyümölcsöző együttműködés kerekedett. A létesítményi és tárgyi feltételek megteremtése mellett a minőségi oktatói gárdát is sikerült kialakítani, így az alapszakok mellett, ma már mesterképzés is folyik Nagykanizsán. Mi továbbra is azon vagyunk, hogy olyan képzésekkel színesítsük a palettát, melyekre társadalmi, gazdasági igény mutatkozik. Reményeink szerint a elkövetkező évtizedben is olyan dinamikusan fejlődik majd a kanizsai kampusz, mint eddig.

A rektor az oktatás minősége megléte mellett még egy dolgot említett, amire büszke, ha a kanizsai intézményről esik szó. Mint mondta: a hallgatói önkormányzat számos olyan rendezvényt, programot hozott be az egyetem életébe, mely nemcsak az oktatás, hanem a szabadidő terén is még inkább erősíti az oktatók és a hallgatók közötti jó kapcsolatot. Mindezt egyébként Birkner Zoltán is megerősítette, mint mesélte: tíz évvel ezelőtt a helyi oktatógárda és a hallgatók egymásra voltak utalva, így aztán szoros, baráti kapcsolat alakult ki a hallgatói önkormányzattal.

- Hogy a kanizsai kampusz hol tart majd újabb tíz év múlva? - kérdezett vissza Birkner Zoltán. - Azt nem tudom pontosan, de egy biztosnak tűnik: előbb-utóbb nem a hallgatók mennyisége, hanem a képzés minősége lesz a mérce az egyre erősödő versenyben. Mi erre készülünk, hiszen egy intézmény, egy diploma értékét elsősorban az adja, ha annak tulajdonosa versenyképes tudást, s ezáltal megfelelő munkát is kap majd a piacon.


Az önkormányzat támogatása fontos
A kanizsai kampusz töretlen fejlődésében az önkormányzat támogatása is szerepet játszott. Némi túlzással kijelenthető: ez az egyetlen dolog, amiben a testület tagjai mindig egyetértettek. Ennek is köszönhető, hogy az intézménynek két oktatási épülete és egy kollégiuma van, melyet nemrég újítottak fel. Az együttműködés egyébként kölcsönös, a nagykanizsai kampusz például a városstratégia kidolgozásában is közreműködött, illetve több helyi cég, vállalkozás projektjeit segíti.




Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre!


Jubileumi évnyitó Nagykanizsán

Elképesztően drága a diákélet: 3,5 millió forintba kerül egy diploma?!

Száz milliós fejlesztés Nagykanizsán

Végre valóban "egyetemi város" lehet Nagykanizsa

A tanulás végtelen! Kitüntetéseket is átadtak a diplomaosztón

12 milliárdot kap a Pannon Egyetem

Turisztikai termékterv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!