Kultúra

2010.09.21. 09:46

Kerpen Gábor az Oktatási Hivatal új elnöke

Kerpen Gábort, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnökét kérte fel a nemzeti erőforrás minisztere az Oktatási Hivatal elnökének - jelentette be az oktatási államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón.

MTI

  
Hoffmann Rózsa felidézte, hogy a hivatal korábbi elnöke, Bakonyi László július közepén felajánlotta lemondását, amit ő elfogadott.
   
Az MTI már akkor beszámolt róla, hogy a hivatal élére Kerpen Gábor a legesélyesebb jelölt.
   
Olyan elnököt kerestek az Oktatási Hivatal élére, aki személyében reprezentálja azt a megváltozott értékrendet, amit az oktatásirányításban közvetíteni akarnak - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: a pedagógusok állnak az oktatásirányítás középpontjában, csak így tudnak gyermekközpontú iskolákat és oktatást kialakítani.
  
A hivatal új feladatai között az új országos szakmai ellenőrzési és értékelési rendszer kialakítását említette az államtitkár. Ehhez  olyan hivatal háttér szükséges, amely a szakértők képzését koordinálja, ellenőrzi, felügyeli - mondta.
   
Kerpen Gábor az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladatának az őszi érettségik zökkenőmentes lebonyolítását nevezte. Kitért arra is, hogy információi szerint az Oktatási Hivatal jelentős pénzhiánnyal küzd. Ezt meg kell vizsgálni, s ki kell deríteni - ha így van - mi ennek az oka - fogalmazott az új elnök.
   
Hozzátette: azért vállalta el a hivatal vezetését, mert az államtitkár által megfogalmazott oktatáspolitikai célok, azaz, hogy a pedagógus- és minőségközpontú oktatás együtt jelenti a diákközpontú oktatást, személyében is közel áll hozzá.
   
Mindent meg kell tenni, hogy az Oktatási Hivatal működése ebbe az irányba forduljon - mondta, kiemelve: nem büntető, hanem segítő értékelésre van szükség, ennek a rendszerét fenn kell tartani és javítani kell.
   
Kerpen Gábor 1962-ben született Budapesten, 1986-ban szerzett diplomát az ELTE matematika-fizika szakán, majd középiskolai tanárként dolgozott. 1993-ban lépett be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetébe, amelynek 2002-2010 között volt az elnöke.
   
Az államtitkár felidézte, hogy Oktatási Hivatal jogelődje 11 éve jött létre. A hivatal jelenlegi formájában 2007 óta működik. Hatáskörébe tartozik többek között a közoktatásban a középfokú felvételik lebonyolítása, az érettségi vizsgák, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek és egyéb tanulmányi versenyek megszervezése, a felsőoktatási felvételik lebonyolítása, pedagógus-továbbképzések akkreditálása.
   
A hivatal biztosítja az oktatási rendszerben a több mint ötezer intézmény és az oktatásirányítás közötti vérkeringést - mondta Hoffmann Rózsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!