Kultúra

2010.08.06. 07:29

Nagykanizsáról Sanghajba táncolta magát Nádor László

Nádor László Kristóf Nagykanizsán kezdett néptáncolni, majd a pécsi Mecsek Táncegyüttesben folytatta. A jogásznak készülő fiatalember kijutott Sanghajba, a világkiállításra.

zaol.hu

Laci azt is mesélte: Magyarországot - fonetikusan írva - szunnyalinak (Hungary) hívják. Egy helyi csoport kínai nyelven szavalta el nekik Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versét - na, ez óriási meglepetés volt mindenkinek. Pedig nem kell semmi ördöngősségre gondolni: a kínai gyerekeknek kötelező megtanulni a világ leghíresebb költőinek műveit. És a mi Petőfink ott van köztük. A Nagy Fal mögött amúgy rendkívüli módon érdeklődnek minden iránt, ami nem sajátjuk. Ennek megfelelően kíváncsiak voltak a pálinkára, a magyar népviseletre, a busó-álarcokra, és persze, a lányokra. A táncegyüttes magas, szőke hölgytagjait rendszeresen megnézték az utcai forgatagban.

 


S hogy volt-e hozadéka a magyar jelenlétnek? Laci szerint mindenképp. A fő attrakciónak a magyar találmány, a gömböc számított, mely az első olyan homogén test a világon, ami csak két egyensúlyi helyzettel rendelkezik. A felvonuláson formai szempontból hasonló öltözékével az együttes pár hölgytagja is népszerűsítette a különös alakzatot. A kínaiak komolyan érdeklődtek a találmány iránt, a magyar pavilon pultjára kihelyezett bemutató darabokat mindig bökdösték az ujjaikkal.

A Péccsel és Essennel szintén Európa kulturális fővárosa címet viselő Isztambulban pedig egy nemzetközi néptáncfesztiválon vendégszerepelt az együttes a napokban. A földrajzi szempontból kettévágott metropolisz európai oldalán kaptak szállást, de azért átrándultak Ázsiába is, ahol megnézték a Kék mecsetet is. Nádor László Kristóf és társai kellemes élményekkel gyarapodtak Törökországban is: az isztambuli nagy bazár sok török árusa majdhogynem folyékonyan beszélt magyarul. Úgy kínáltak például szőnyeget, szoknyákat és bőrdzsekit - igaz, utóbbi kissé furcsán hatott a nyári hőségben... A kanizsai születésű néptáncos tapasztalta, a törökök szeretnek minket, s 150 éves magyarországi tartózkodásukra nem uralomként, hanem együttélésként tekintenek. Hát, mintha mi némileg eltérő nézeteket vallanánk ezzel kapcsolatban...


A virágzó városi létformát mutatja be

Kína a világ leggyorsabban fejlődő országa, meghatározó politikai és gazdasági nagyhatalom. Az általa rendezett expo lehetőséget ad a Magyarországról kialakult kép formálására, a magyarság tudományos és kulturális eredményeienk széles körben való megismertetésére és bemutatására.  Az eleddig egyedülálló módon a virágzó városi létformákra felfűzött tematikájú országbemutató kiállítás május elsjén nyitotta meg kapuit, s várhatóan október 31-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!