Kultúra

2010.08.22. 10:43

Könyvesboltokban jártunk: a kínálat nagy, a forgalom kicsi

Bár kifelé lépdelünk a gazdasági válságból, a könyvpiac még mindig nehéz helyzetben van, annak ellenére, hogy talán még sosem volt ilyen széles kínálat olvasmányokból.

Horváth Viktória


A nyár másik nagy slágere Szilvia szerint a vámpíros témájú könyvek voltak, akár az Alkonyat sorozatra vagy a többi hasonló könyvre gondolunk. A kötelezőket viszont kevesen keresik, inkább a nyelvkönyvekért jönnek be a fiatalok, ahogy a szótárakat is előnyben részesítik a különböző lexikonokkal szemben. Ősszel a kertészkedéssel és borászattal kapcsolatos kézikönyvek is jobban fogynak, a gasztronómiával foglalkozó kiadványoknak viszont nincs szezonjuk: mindig vásárolják őket, sokszor ajándékba.

- Gyerekeknél a Bartos Erika-féle könyvsorozat, míg a nagyobbacskáknál a hercegnős mesekönyvek a nyerők.

Nyáron egyébként kevesebb könyvet vásárolnak az emberek, mint a többi évszakban, mondta el Szilvia, nem is csoda, nehéz olyan könyvet találni, amely 3-4 ezer forinton alul van, ám most a kereskedők is azt remélik, a szeptember meghozza majd az olvasási kedvet is. S nemcsak az éjjel-nappal nyitva levő multiknál, hanem a kisebb boltokban is.

- Keresik a romantikus történeteket, a turisták a zalai kiadványokat, a kötelezőket, a foglalkoztatókat és az útikönyveket - árulta el Fülöp Zsuzsanna, az egyik Dísz tér melletti könyvesbolt eladója. - A legkedveltebb szerzők Fejős Éva, Bacher Iván, Paulo Coelho, Csernus Imre, Popper Péter és Müller Péter.

Ám nem csak a regények fogynak jól, a diétával foglalkozó könyvek közül például A pH csoda fogyás és az Önhipnózis diéta vezet. De emellett van olyan tanügyről szóló könyv, amelyet szintén sokan keresnek, nem csoda: több zalai tanár, iskolaigazgató is szerepel benne. A nyár lecsengésével aztán az iskolai könyvtárak is megkeresik a könyvesboltokat, hiszen frissíteni kell mindig a kínálatukat.


Jó történetet keresnek
● A férfiaknál Griffin, Grisham és Leslie L. Lawrence könyvei a legkedveltebbek
● A nôkkel ellentétben az urak nem ragaszkodnak a szerzô személyéhez, inkább jó történeteket keresnek
● Persze egy könyv eladásán mindig sokat lendít, ha a tévében is reklámozzák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!