Kultúra

2010.08.05. 09:02

Játszadozás a színekkel a Zalai Nemzetközi Művésztelepen

Több alkotótelep is tevékenykedik Zala megyében, ezek közül is a legrégebbi a Zalai Nemzetközi Művésztelep, amely ezen a nyáron 20. alkalommal nyitotta meg kapuit - tíz településen.

Sinkovics Eta

- A temesvári művészeti egyetem reklámgrafikus szakán végeztem, egy osztályba jártam a szintén itt lévő Csillag Istvánnal - kezdte a bemutatkozást Fazakas Barna. - Közel kilenc évig Szegeden dolgoztam, három éve pedig Belgiumban élek és reklámgrafikával foglalkozom. A többieknek is szerepük van abban, hogy most már harmadszor találkozunk itt a táborban. Az eddigi alkalmak jól teltek, szívesen visszajárok. A szabadságom is úgy esett, eljöhettem, de az is nagyon fontos, hogy egy helyen, együtt lehetünk. Őket ismerem régtől, nagyjából tudom, ki mit csinál, milyen technikával dolgozik. Nálam van változás, élénkítettem a színeket. Igazából impressziókat, hangulatokat festek.

Fazakas Barna életében egyelőre hobbi a festészet, de mindent megtesz azért, hogy ne így legyen. Ehhez a jövő évi brüsszeli önálló kiállítás lehetősége is jó kezdet lehet.

 


Csillag Imola férjével érkezett, művészeti iskolában tanít, texil szakon végezte az egyetemet.

- Tavaly batikoltam a táborban, idén ugyancsak evvel szeretnék foglalkozni. Korábban is hívtak, de akkor még kicsik voltak a gyerekek, nem tudtunk a lehetőséggel élni. Kedves hely számunkra Magyarország, szeretünk ide jönni. A tábor kiváló alkalom tapasztalatcserére, a közös műteremélmény átélésére. Mert más otthon egyedül dolgozni, és más kimozdulni. A környezet is inspirációkat ad - fogalmazott Imola. - Az ember ahány fele megy, annyiféle impulzus éri, másként fog továbblépni. Valójában önmagunkat tudjuk fejleszteni, hiszen a megszületett ötletet otthon folytathatjuk. Tavaly itt kezdtem el több szín használatával batikolni, s annyira megtetszett a színekkel való játszadozás, hogy egy tárlatra való egysé-ges munka született, amit Kolozsváron be is mutattak.

Bíró Zsuzsa ugyancsak a képzőművészeti líceumban festészetet tanít. Minden érdekli, az alkotás során sokféle technikát alkalmaz. Őt leginkább a vidék nyugodtsága fogta meg, a jó hangulatban végzett munka vonzotta a táborba idén is. Ideálisnak tartja a helyet, elégedett az ellátással, mint nevetve mondta, megér majd otthon fogyókúrázni.

- Engem is inspirál ez a nyugalom, de az emberben úgyis összegyűlnek olyan gondolatok, amelyeket aztán a vászonra kivetít - vette át a szót Kovács Imre, aki szintén reklámgrafikával foglalkozik, s mivel kevés ideje jut otthon a festészetre, ezért tartja jónak ezeket az alkalmakat.

Általában olajjal dolgozik, a természetből meríti a témát, s az adott helyhez kötődő festményeket is készít. Magyarországon több táborban is megfordult már, akárcsak Erdélyben és Szerbiában. Amikor a vásárlóerő kerül szóba, úgy érzi, változó, mennyire lehet értékesíteni a műveket. Szerinte a festészet egyelőre nem biztosít megélhetést, de mindenesetre bizakodó.

Mindannyian várják a többiekkel való találkozást, a tábor végén a szokásos kiállítást. Természetesen kíváncsiak mások munkáira és a művésztelep új résztvevőire... Az eső még javában zuhogott, amikor elköszöntünk tőlük...

Immár harmadik éve teljes egészében a Zaláért Egyesület gondozásában működik a Zalai Nemzetközi Művésztelep. Dr. Borosán Gyula elnök az elmúlt húsz év értékei között fontosnak tartotta kiemelni a falvak fiataljainak, érdeklődőinek a művészetek felé fordulását, a települések művészetpártolását.

Immár harmadik éve teljes egészében a Zaláért Egyesület gondozásában működik a Zalai Nemzetközi Művésztelep. Dr. Borosán Gyula elnök az elmúlt húsz év értékei között fontosnak tartotta kiemelni a falvak fiataljainak, érdeklődőinek a művészetek felé fordulását, a települések művészetpártolását.

l Idén 32 magyar alkotó érkezett Ukrajnából, Szerbiából, Szlovéniá-ból, Horvátországból, Ausztriából, Romániá-  ból és Svédországból    
l A tíz fogadó település: Tótszentmárton, Tótszerdahely, Szepetnek, Rédics, Resznek, Pusz-  taederics, Szilvágy, Zalabaksa, Bak, Hévíz   
l Vasárnap Szilvágyon találkozót rendeznek,  a 20. évforduló alkalmából a programot konferenciával kötik össze   
l Augusztus 12-én Nagykanizsán, a Hevesi művelődési központban 17 órakor nyílik a művésztelep kiállítása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!