Kultúra

2010.07.20. 17:00

Szóbeli - Megint?

A szaktárca tervei szerint néhány év kihagyás után a jövő tanévtől az írásbeli mellett ismét tarthatnak szóbeli felvételi vizsgát is a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban.

Sinkovics Eta

- Mindenképpen örülünk, hogy ismét lesz lehetőség a  szóbelire. Eddig is az volt a véleményünk, egy mérés eléggé esetleges lehet, annál is inkább, mivel van, aki  szóban jobban ki tudja magát fejezni, mint írásban  - fejtette ki  Horváth Attila, a megyeszékhelyi Zrínyi-gimnázium igazgatója.  Hozzátette, azonos pontszámok esetében kénytelenek sorsolással eldönteni, kit vegyenek fel. Úgy véli, a szóbeli ilyen helyzetekben is segítheti a döntést. A személyes találkozáskor, beszélgetéskor kiderült, ki mennyire ügyes, talpraesett, vagy pedig az, hogy nem tudja magát szóban kifejezni. Persze ügyeltek a kötetlen hangulatra, s arra, hogy a tízéves felvételiző mosolyogva hagyja el a termet.   

Ezekben az iskolatípusokban  központi írásbeli felvételit  is azok tarthattak, ahol évek óta másfélszeres túljelentkezést regisztráltak. A  Zrínyiben a közel nyolcvan jelentkezőből 36 kisgimnazista kezdi ősszel a  tanévet. Az e képzésen eddig megfordult 350-400 diák közül mindössze 2-3  morzsolódott le.  
Az ugyancsak zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium a hatosztályos képzésben érintett.

Szűcs Gergely igazgató szerint a szóbeli felvételi helyre tudná tenni az írásbeli egységes eredményét. Mint említette, idén például a feladatok nehézsége miatt mindenki rosszul teljesített matematikából, míg magyarból ennek az ellenkezője történt,   így az eredmények nem húzták szét a mezőnyt.

-  Nehéz feladatot jelentett a válogatás. Részint ezt tudná kiküszöbölni a szóbeli, másrészt pedig nálunk az angol német két tannyelvű képzés miatt mindenképpen lényeges lenne a kommunikációs készség megismerése  - emelte ki az igazgató. Ugyanakkor hozzátette, megérti az általános iskolákat is, nehezen válnak meg a tehetséges, ambiciózus diákjaiktól, de az ő  érdekeiket szolgálják ezek a képzések.  Feltöltötték  a 28 fős keretet, fellebbezéssel együtt 30 diák kezdi meg szeptemberben a hatosztályos gimnáziumot. A két tannyelvű végzős osztályokban idén valamennyi diák az érettségivel megszerezte a felsőfokú nyelvvizsgát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!