Kultúra

2010.07.28. 05:41

Negyvenéves lett a Nagyváthy Néptáncegyüttes

Gálaműsorral ünnepli idén alapításának 40. évfordulóját a Nagyváthy Néptáncegyüttes. Működése révén az idők során mintegy 600 fiatal került közel a folklórhoz.

Horányi Árpád

 - Ez volt számomra a legnagyobb vonzerő - mondta. - Az Alföldről jöttem, ahol 12 éves koromban ismerkedtem meg a néptánccal egy cserkésztáborban a Szamos partján. - Emlékezetes dátum lett aztán 1969. szeptember 14-e, mely napon létrejött a Nagyváthy Néptáncegyüttes.

- Ebben a 40 évben egy kicsit benne van a város kulturális életének története is - így dr. Bertalan Zoltán, a táncegyüttes alapító művészeti vezetője, a Nagyváthy János Szakközépiskola ma már nyugalmazott tanára.

Hamarosan kinőtték az iskolát. A város egyik legjelentősebb folklórcsoportjává váltak, öregbítették hírnevét, részesei lettek a turizmus kulturális programokkal való kiszolgálásának.

- Mindennek megfelelően fejlesztettük táncos tudásunkat, a műsorunk színvonalát. Az 1970-es években a Táncház mozgalom szele ide is eljutott, és a Georgikon Népi Együttessel közösen több alkalommal szerveztünk ilyen programot - idézte a további mérföldköveket.

 

Középiskolai együttes révén természetes, hogy a táncosok körében nagy a fluktuáció. Szinte jellemzővé vált, hogy a Nagyváthyban az egyetem színeivel fémjelzett Georgikon Táncegyüttes utánpótlása nevelődött ki.

- Hozzánk az új tagok többnyire kezdőként kerültek, s mire megtanultak kellő szinten táncolni, elmentek. A megszerzett tudással aztán nem a mi együttesünk színvonalát emelték. Ezért 1993-ban megszerveztük az együttes utánpótlás gyermek csoportjait.

Az Egry József és a Csány László Általános Iskolák tanulóiból a Bokréta és később a Rozmaring Gyermek Néptáncegyüttes alakult meg. Majd együttműködés jött létre a Család Általános Iskolával.

- Sikerült kinevelni immár olyan táncosokat, akik egyetemi szinten sajátították el a néptáncoktatás mesterségét, s diplomás táncpedagógusként dolgoznak - emelte ki dr. Bertalan Zoltán. - Megyei néptánc- bemutatókon Veszprémben vettünk részt először, majd Zalaegerszegen is rendszeresen sikerrel vendégeskedtünk. A Helikoni Ünnepségekre minden alkalommal neveztünk és a legtöbbször arany oklevelet kaptunk. Többször kaptunk meghívást a Nyugat-dunántúli Néptáncantológiára, ahol a térség legjobb táncegyüttesei szerepelhetnek. A Kőszegi Középiskolás és Ifjúsági Néptánctalálkozón 10 évig minden ott voltunk.

Az együttes ma a volt Helyőrségi Klub épületében próbál.

- A közös táncolás, dalolás élmény a fiataloknak, barátságokat szül, közösséget alakít ki és formál. A néptánc kapcsán a hazaszeretettel is találkoznak.

Az együttes jubileumi műsorát július 30-án, Cserszegtomajon, a Várszínházban tartja.

 Dr. Bertalan Zoltán, az együttes alapító művészeti vezetője hosszú ideig táncolt a Debreceni Népi Együttesben. Ma is büszke tanítómestereire: dr. Béres Andrásra, aki a Déry Múzeum igazgatója volt és dr. Varga Gyula egyetemi adjunktusra. Még egyetemista korában megalapította a Mezőgazdasági Akadémia Néptáncegyüttesét, mely ma Hortobágyi Néptáncegyüttes néven tevékenykedik. Nevéhez fűzűdik az ugyancsak ma is működű hajdúszoboszlói Bocskai Néptáncegyüttes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!