Kultúra

2010.07.29. 14:18

A zalaiak többsége jól szerepelt a 2010-es felvételin

Egy hete már tudják a diákok, melyik felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt. Voltak, akik több helyet is megjelöltek, hiszen a pontszámok elegendőségét nehéz megjósolni.

Sinkovics Eta

Mint ismert, idén 200 pontban jelölték meg a minimumot, a 480 maximum ponthatár nem változott. Amint megtörténtek a ponthúzások, természetesen különböző összehasonlítások, adatok is napvilágot láttak. Többek közt kiderült, hogy a jelentkezők általában három helyet céloztak meg. Az alapszakok közül legtöbben a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakot pályázták meg, de a top 10-ben szerepel a mérnök informatikus, a pénzügy és számvitel, továbbá a gépészmérnöki, nemzetközi gazdálkodás, kommunikáció és médiatudomány, az általános orvos, illetve a kereskedelem és marketing szak. Akik mesterképzésre jelentkeztek, többségében a tanár és a nemzetközi tanulmányok szakokat jelölték meg.


Az országos adatok mellett szűkebb pátriánk számait nézve, Zalából 3.878 fő jelentkezett a szeptemberben induló képzésekre, közel hatszázzal többen, mint az előző évben, s közülük 2.809-en jártak sikerrel. Olyannyira, hogy jelentős a száma azoknak, akik államilag finanszírozott képzésen folytathatják tanulmányaikat. Egyébként idén a tavalyinál mintegy háromszázzal több elsőéves zalai hallgató került a felsőoktatásba.

Kistérségi megbontásban e helyen hármat említünk: a zalaegerszegi 1.356 jelentkezőből 945 fő kezdi meg ősszel tanulmányait alapképzésen, mesterképzésen pedig 168-an. A keszthelyi 514 fős jelöltből 386 járt sikerrel a felvételin, 77-en tanulnak a mesterképzőn, a nagykanizsai kistérségi adatokból pedig az látható, hogy 951 fő jelentkezett felsőoktatásba, s közülük 705-en mondhatják ősztől gólyának magukat, mesterképzésre 120-an jutottak be. Természetesen ezek az adatok nem véglegesek, hiszen javában tart a pótjelentkezések időszaka, ami ugyancsak sokak számára jelenthet utat a felsőoktatás felé, igaz, már csak fizetős formában. 


Információk:
● Nyugat Dunántúlon összesen 12.732 fő jelentkezett felsőoktatásba, közülük 2.446- an mesterképzésre. Közülük 9.394 hallgató nyert felvételt, s 1.689-en jutottak be a mesterképzésre.
● Nemek szerinti megoszlásban országos viszonylatban 60.170 férfi és 80.133 nő jelentkezett idén felsőoktatásba, közülük 42.955, illetve 54 .788 fő kezdheti meg tanulmányait ősszel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!