Kultúra

2010.07.29. 14:18

A zalaiak többsége jól szerepelt a 2010-es felvételin

Egy hete már tudják a diákok, melyik felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt. Voltak, akik több helyet is megjelöltek, hiszen a pontszámok elegendőségét nehéz megjósolni.

Sinkovics Eta

Mint ismert, idén 200 pontban jelölték meg a minimumot, a 480 maximum ponthatár nem változott. Amint megtörténtek a ponthúzások, természetesen különböző összehasonlítások, adatok is napvilágot láttak. Többek közt kiderült, hogy a jelentkezők általában három helyet céloztak meg. Az alapszakok közül legtöbben a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakot pályázták meg, de a top 10-ben szerepel a mérnök informatikus, a pénzügy és számvitel, továbbá a gépészmérnöki, nemzetközi gazdálkodás, kommunikáció és médiatudomány, az általános orvos, illetve a kereskedelem és marketing szak. Akik mesterképzésre jelentkeztek, többségében a tanár és a nemzetközi tanulmányok szakokat jelölték meg.


Az országos adatok mellett szűkebb pátriánk számait nézve, Zalából 3.878 fő jelentkezett a szeptemberben induló képzésekre, közel hatszázzal többen, mint az előző évben, s közülük 2.809-en jártak sikerrel. Olyannyira, hogy jelentős a száma azoknak, akik államilag finanszírozott képzésen folytathatják tanulmányaikat. Egyébként idén a tavalyinál mintegy háromszázzal több elsőéves zalai hallgató került a felsőoktatásba.

Kistérségi megbontásban e helyen hármat említünk: a zalaegerszegi 1.356 jelentkezőből 945 fő kezdi meg ősszel tanulmányait alapképzésen, mesterképzésen pedig 168-an. A keszthelyi 514 fős jelöltből 386 járt sikerrel a felvételin, 77-en tanulnak a mesterképzőn, a nagykanizsai kistérségi adatokból pedig az látható, hogy 951 fő jelentkezett felsőoktatásba, s közülük 705-en mondhatják ősztől gólyának magukat, mesterképzésre 120-an jutottak be. Természetesen ezek az adatok nem véglegesek, hiszen javában tart a pótjelentkezések időszaka, ami ugyancsak sokak számára jelenthet utat a felsőoktatás felé, igaz, már csak fizetős formában. 


Információk:
● Nyugat Dunántúlon összesen 12.732 fő jelentkezett felsőoktatásba, közülük 2.446- an mesterképzésre. Közülük 9.394 hallgató nyert felvételt, s 1.689-en jutottak be a mesterképzésre.
● Nemek szerinti megoszlásban országos viszonylatban 60.170 férfi és 80.133 nő jelentkezett idén felsőoktatásba, közülük 42.955, illetve 54 .788 fő kezdheti meg tanulmányait ősszel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!