Kultúra

2010.06.08. 12:11

Tantalics Béla könyvbemutatója Ljubljanában

Tantalics Béla "A Bánffy család szellemi hagyatéka" című könyvének bemutatóját június 9-én 17 órakor tartjátk a ljubljanai nagykövetségen.

zaol.hu

Köszöntőt mond: dr. Szent-Iványi István ljubljanai nagykövet.
Tantalics Bélát Nógárdi László, Lenti város polgármestere mutatja be.
A szerző helytörténeti munkásságát méltatja: dr. Göncz László, a Szlovén Köztársaság Nemzetgyűlésének kisebbsége képviselője.
A könyvet Bence Lajos író, költő mutatja be.

Tantlics Béla a dél-dunántúli régió elismert helytörténésze. Tanári munkája mellett Magyarország, Szlovénia és Horvátország területén végzett kutatómunkája révén jelentős szakmai eredményekkel gyarapította a magyarság egészének történelmi ismereit. Szakavatott szerzőként gyűjtötte össze a kora újkorban kiemelkedő jelentőségű nemesi család, a Bánffyak történetét a fennmaradt művelődéstörténeti emlékekből. A Bánffy család szellemi hagyatéka olyan, sehol másutt együtt fel nem lelhető összeállítása a régió történetében jelentőséggel bíró forrásoknak, amely hiánypótló szerepet tölt be a Muravidék történetírásában. A szerző kutatómunkájával a magyar határokon belüli és túli területek vonatkozásában egyaránt komoly és értékes tudományos eredményeket hozott felszínre.

Tantalics Béla korábban megjelent számos kötetében publikált többek között Lendva kulturális emlékeiről, a Lenti kistérség különböző településeinek történetéről, a Lenti-Lendva térség szőlő- és borkultúrájáról, a zalai leventékről a második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom helyi vonatkozásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!