Kultúra

2010.05.31. 18:32

Újra János vitéz - ezúttal a Griff Bábszínház tervezi a bemutatót

Május utolsó napján tartotta évadzáró társulati ülését a megyeszékhelyi Griff Bábszínház. Az ünnepi alkalom előtt Horváth Károly igazgatót kértük a szezon értékelésére és a jövő vázolására.

Magyar Hajnalka

- Az évadunk meghatározó pontja volt a felnőtt előadás, Parti Nagy Lajos Ibusár című darabjának bábszínházi bemutatója  - emeli ki a legnagyobb visszhangot kiváltó előadást az igazgató, aki elégedett a most záruló szezonnal.  - A produkciót nagy sikerrel mutattuk be Temesváron is, egy nemzetközi színházi fesztiválon, ahol egyetlen bábos társulatként szerepeltünk. De a fővárosban szintén  láthatta a közönség, s vendégjátékunkat a szerző is megtisztelte jelenlétével.

Az Ibusárt természetesen repertoáron tartják, hiszen egyszerre csak 56 fő fér be a nézőtérre, s  a közönség érdeklődése  folyamatos. Sőt, létezik egy  pedagógusokból, diákokból álló  kis csoport, amely eddig valamennyi előadást megnézte. 

A gyermekdaraboknál  ugyancsak érzékelhető a mélyre nyúlás szándéka,  olyan történetek  felvállalása,  amelyek túlmutatnak a felszínen, és szólni is mernek valamiről. Ilyen volt a Badzika, ami a testvérféltékenység kérdését vette elő, A sötétben látó tündér, ami az éjszaka  félelmeiről, szorongásairól szólt, valamint a Nefelé, ami a gyerekkori depressziót, morcosságot  érintette.

 

- Közös célunk a társulattal, hogy a Griff ne csak darabokat mutasson be, hanem gondolatokat, a gyerekeket érintő, foglalkoztató tartalmakat -  jelenítsen meg  erősíti meg e tendenciát  az igazgató.

A tájelőadások tekintetében vannak tartozásaik. Ezt hivatott orvosolni a Bolondfalva című új  darab,  aminek nyilvános főpróbáját  a gyermeknapon tartották. A produkció, némi átdolgozást követően ősztől útra kel, hiszen díszletigénye mindössze három létra és egy léc. A lendületes, humorral teli játék óvodákban, étkezdékben egyaránt bemutatható.

A következő  évad tervei ugyancsak készen állnak. Mint Horváth Károly elmondta, újabb mozgásszínházi előadással próbálkoznak, A Pomádé király új ruhája című mese kerül színre,  Farkas Attila főszereplésével. Óz története ugyancsak megelevenedik Tömöry Péter jóvoltából, majd betlehemes koncertet tartanak a nagyszínpadon. Január közepén újabb felnőtteknek szóló darab következik, Pintér Béla Sütemények királynője című műve. Az igazgató tapasztalatai  szerint  Egerszegen a közönség egy rétege igényli az alternatív előadásokat, s úgy tűnik, ebben nekik is jut szerep.  Ezt követően a Petőfi-féle János vitéz bemutatásával tervezik helyrebillenteni a darab körüli traumát, majd további két premier vár még a közönségre.

 

Griff-számok

- A 2009-2010-es évad 276 előadását összesen több mint 26 ezer néző tekintette meg

 - A szezonban 41 alkalommal tájoltak, s négyszer léptek fel külföldön

 - Három ősbemutatót is tartottak: Badzika, Titkos álom, Nefelé

 - A társulat két  új taggal bővült, Szegedi Barbara Kecskemétről szerződött a Griffhez, míg Meggyesi Anna a Budapest Bábszínház stúdiójának végzőse

- Az ősszel kezdődő évad hét bemutatót tartogat, köztük betlehemes koncertet a nagyszínpadon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!