Kultúra

2010.01.31. 13:31

Bábjáték csak 14 éven felülieknek

Mozgalmas hetek előtt áll a megyeszékhelyi Griff Bábszínház: két nem mindennapi bemutatót, s egyéb programokat is tartogat február első fele

Magyar Hajnalka

Február 5-én, pénteken 17 órakor kezdődik az Egy egér naplója című mesejáték premierje, ami az évad egyik legérdekesebb bemutatójának ígérkezik  tudjuk meg Horváth Károlytól, a bábszínház igazgatójától.

- A Bálint Ágnes meséjéből születő előadást a Budapest Bábszínháztól vettük át, rendezője Lénárt András, aki Európa egyik legelismertebb bábos szakembere  -kezdi gombolyítani az események fonalát az igazgató.  - Szívügyem ez a produkció, amelyben a klasszikus kesztyűs bábozás és a rajzfilmes  animáció találkozik.

Mint kiderül, a darab szereplőit  bábok keltik életre, a környezetük azonban vetített rajzfilmként jelenik meg. A darab 4 éves kortól ajánlható.

Másnap, tehát szombaton 11-kor kezdődik a Mesematiné, a bábszínház visszatérő családi programja, amelyben ez alkalommal Gryllus Vilmos lesz a vendég, a Maszkabál című produkciójával.

 



Az igazi unikum február 13-án, szombaton 19.30-tól köszönt a közönségre, a bábszínház ötéves fennállásának első felnőtt előadásával. Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író, költő Ibusár című, színházban régóta nagy sikerrel játszott  darabját nézték ki e célra.

- Amikor felhívtam a szerzőt az ötletemmel, hogy bábszínpadra alkalmaznánk az Ibusárt, először nagy volt a csend a telefonban - idézi fel Horváth Károly.  Na, gondoltam, ebből nem lesz semmi. Aztán pár másodperc múlva kiszakadt belőle: ez fantasztikus, hogyş nem jutott  eddig eszébe senkinek...

A produkció a Hevesi-színházzal karöltve születik, a főszereplő Sárbogárdi Jolánt  Kovács Olga alakítja, az anyókát Ecsedi Erzsébet kelti életre, az állomásfőnököt pedig Szabó Tibor formálja meg. Az előadás műfaját tekintve báb huszerett, s Lőrincz Zsuzsa rendezi. A darabbal beneveztek a pécsi országos bábfesztiválra is.

- Az előadást már látatlanban meghívták több fesztiválra, hiszen sokakat izgat a legendás Ibusár első bábfeldolgozása  - fűzi hozzá az igazgató. - A darabban a realitás keveredik az álomvilággal, a mi adaptációnkban az utóbbit bábok  keltik életre. Alapvetően felnőttekhez szól a darab üzenete, de 14 éves kortól már ajánljuk a diákoknak is. Februárban négy alkalommal kerül színre, de később is szeretnénk minél többször játszani.

A premiert megelőző pénteken azonban még újra kinyílik a Meseszalon ajtaja, s hat újabb vendég osztja meg a közönséggel legkedvesebb gyerekkori meséjét. A meghívottak: Parti Nagy Lajos író, Kovács Gyula erdész, Telihay Péter rendező,  Karáth Anita költő, Szabó Veronika rádióriporter, Nagy Márta jósnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!