Kultúra

2009.09.28. 02:26

A Zrínyi-család nyomdokain

Murakeresztúr - Háromszor is robbanás rázta meg a települést szombat délután. Nem kell rosszra gondolni, csupán egy mozsárágyút sütöttek el a magyar, a horvát és a török nemzet tiszteletére, hét kisdiákot pedig Zrínyi-apróddá avattak.

zaol.hu

Pénteken iskolai versenyekkel vette kezdetét a hagyományos Keresztury-napok háromnapos rendezvénysorozata. Szombaton került sor az önkormányzat, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint Murakeresztúr, Őrtilos, Belezna, Zákányfalu, a horvátországi Alsódomború és Légrád összefogásával életre hívott III. Új-Zrínyivár Várjátékokra. A rendezvényre évről évre a legendás költő-hadvezér nevéhez fűződő, egykoron a mai Belezna és Őrtilos közelében állt erődítmény feltárását, rekonstruálását és látogathatóvá tételét szorgalmazó települések valamelyikén kerül sor.


Jó tanuló diákokat avattak  apróddá - köztük Kalinics Tibort is - , akiknek a Mura és a Zrínyi-kút vizében is kezet kellett mosniuk
Fotó: Horváth-Balog Attila

- Örülünk, hogy a 2006-ban indított kezdeményezésünk ennyire kedvelt lett, s a helyiek már várják - mondta Papp Ferenc, a Zrínyi Mik-lós Nemzetvédelmi Egyetem alezredese. - Szeretnénk, ha jövőre a török nagykövetség is képviseltetné magát egy eredeti török produkcióval - azzal teljesen nemzetközivé lenne a fesztivál.

Pavlicz Lajos, Murakeresztúr polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta: a Zrínyiek életük egészét a horvát és a magyar nemzet szolgálatába állították. Ezért övezi őket megbecsülés a határ mindkét oldalán. Ezt követően Pintér László, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke 1000 éves Zala emlékérmet és oklevelet adott át a településnek. A nap fénypontját jelentette (az érintettek számára mindenképp), amikor a csáktornyai Zrínyi Gárda részvételével hét, kiemelkedő tanulmányi munkájával példát mutató helyi kisdiákot - Abonyi Mátyást, Czapári Józsefet, Kővágó Bencét, Kalinics Tibort, Tislerics Mátyást, Koósz Dánielt és Skobrics Ádámot - Zrínyi-apróddá avattak. Az ifjak korhű öltözéket és kardot viselhetnek.

A nap további részében művészeti csoportok fellépésére, hagyományőrzők bemutatójára került sor. A Keresztury-napok sorozata tegnap tini-dalfesztivállal, főzőversennyel és tűzijátékkal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!