Kultúra

2009.09.23. 02:25

A népmese akkor hat igazán, ha mondják (szeptember 25.)

Zalaegerszeg (se) - A Meseműhelyek Pannóniája címmel útnak indított program keretében tegnap szakmai konferenciát tartottak.

Sinkovics Eta

A Zala Megyei Közművelődési Intézmény Meseműhelyek Pannóniája programsorozata a szépkorúak zalai, vasi és határon túliak múlt heti mesemondó találkozójával nyitott, majd értékelték a Benedek Elek meseillusztrációs pályázat alkotásait. A meseműhely tegnap a hangversenyteremben szakmai konferenciával folytatódott, Mese és hagyomány címmel. Köszöntőjében a rendezvény egészére is kitért Konczér Katalin, a ZMKI igazgatója, Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke pedig e kezdeményezés nagyszerűségéről szólt megnyitójában.

Elsőként Raffai Judit szabadkai népmese- és néprajzkutató tartott előadást a népmese látványélményéről, középpontba állítva a mesemondó személyét. Mindez azért is jelentős, mert a népmese az élőszó művészete, s igazából akkor tud hatni, ha mondják. A muravidéki mesegyűjtés tapasztalatairól számolt be Török Károlyné M. Marianna néprajzi gyűjtő, a ZMKI szakreferense. A Hol volt, hol nem volt... - A meseírástól a pódiumig fejezetben pedig Balogh József költőpedagógus és Devecsery László író, drámapedagógus osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A szakmai konferencia kötetlen beszélgetéssel folytatódott. A Meseműhelyek Pannóniája záróprogramját, a mesegálát szeptember 25-én Lendván tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!