Kultúra

2009.09.29. 02:29

A lelki egyensúly és a dal

Botfa - A több mint három évtizede működő Válicka Citerazenekar a hét végén ünnepelte a zene világnapját. Erről kaptunk levelet a vezetőtől, Nagy Lajostól.

MTI

Yehudi Menuhin kezdeményezésére ünneplik minden október 1-jén a zene világnapját. A citerazenekarunk a megalakulása óta magáénak vallotta és a népzenében, népdalban gyökerező játékával követte is a zene egyetemessé tételét, igyekszik mindenkihez eljuttatni.

Tavaly a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége meghívására Budapesten, a Magyar Néprajzi Múzeumban ünnepelte zenekarunk a rangos eseményt. A helyi és hazai hagyományápolásban betöltött szerepünk, úgy érzem, feljogosít bennünket, hogy a világgal együtt ünnepeljünk. Helyünk van a rendezvénysorozatban azért is, mert a hangszer, amin ját-szunk, ismeretlen eredetű ugyan, de évezredeken át földrajzi és nyelvi határokon átívelő kulturális fogalom maradt.

Az ünnepség keretében négy gyermek, illetve fiatal - különböző korosztályú - csoport lépett fel. Az érdeklődő közönség hallhatott gyermekdalokat, népdalcsokrokat, szláv dallamokat és feldolgozást egyaránt. Elhangzottak a nyári népzenei táborban tanultak is. Ezúttal is bizonyították fiatal citerásaink, hogy az Egyesület a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram által az Ifjúsági korosztály számára, érdekében végzett tevékenység támogatására kiírt pályázaton nyert összeg a feltételeknek megfelelően komplex fejlesztő folyamat része volt, A fiatalok igényeire támaszkodott.

A rendezvényen egyéb zenei műfajok is elhangzottak. Musicalek, balladák, verses zenei előadások, daljátékok színesítették az ünnepi megemlékezést.

A szöveges méltatásban elhangzott, az ember két alapvető érzésvilágát - az örömöt és a bánatot - egyaránt kifejezheti a dal, a zene. A daloló ember lelke egyensúlyban van. S hogy milyen zenét hallgassunk? Ki-ki döntse el, mit hallgat szívesen a gazdag választékból. Ez lehet madárdal, orgonaszó, hegedű vagy éppen a csend. A zenének, a dalnak gyógyító ereje van. Ez segítette át őseinket évezredeken át a jövendőnek. A ma emberének is segítségére lesz, ha él vele.

Zárásként felcsendültek a citerák és a fiatalok - a közönséget is bevonva - együtt énekelték a Feljött már az esti csillag kezdetű népdalt.

Nagy Lajos
a zenekar vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!