Kultúra

2009.08.30. 16:29

Rock, nemzeti érzülettel: igazság, magyarság, történelem, rasszizmus, irónia és polgárpukkasztás

ZH - Soha nem örvendett akkora népszerűségnek a nemzeti rock irányzata, mint napjainkban. Az oi és a heavy metal zenéből kialakult irányzat egyesek szerint azért annyira kedvelt, mert képviselői végre kimondják a korábban elfojtott gondolatokat.

Mórocz Zsolt

Árpádsávos zászlók, bakancsok, fekete öltözék, valamint a trianoni békediktátumot megelőző Magyarországot ábrázoló felvarrók, jelvények és medálok - elmaradhatatlan kellékei egy nemzeti rock koncertnek. A zenekarok általában a magyar történelemről, a nemzeti büszkeségről énekelnek. Mindez egyre vonzóbbá válik, a stílus legismertebb képviselője, a Kárpátia koncertjein rendre több ezren gyűlnek össze, de az irodalmi szövegeivel a kritikusok elismerését is kivívó Ismerős Arcok szintén óriási népszerűségnek örvend. A két zászlóshajó nyomában több tucatnyi csapat toporog, köztük olyanok is, akik munkássága több évtizedes múltra tekint vissza. A legismertebb - sokak szerint az egyetlen - zalai nemzeti rockzenekar, a Turán együttes négy és fél éve alakult. 


- A nemzeti rock elnevezés gyakorlatilag 2004-től létezik, a kifejezést G. Kirkovics István rádiós újságíró használta először - mondta Kocza Balázs, a Turán zenekar énekese. - Ezt vették át azok a zenekarok, amelyek számára fontos volt, hogy a nemzeti érzelmek megjelenjenek dalszövegeikben, például a Magozott Cseresznye, az Egészséges Fejbőr, az Oi-Kor, de ide sorolható a P. Mobil, a Beatrice, a Lord vagy a Moby Dick is. 2003-2004 környékén aztán történt egy robbanás, s gomba módra elkezdtek szaporodni a nemzeti rockot játszó zenekarok, s újra összeálltak az időközben megszűnt régi együttesek. Ekkor jött létre a Kárpátia, az Ismerős Arcok, a Hungarica, illetve egyre több heavy metal zenekar, többek között az Ossian, a Pokolgép vagy a Dalriada kezdett el dalszövegeiben nemzeti témákkal foglalkozni.

A Kócos becenévre hallgató énekes kimondja a kulcsszót: dalszövegek. Mert a nemzeti rock fogalma nem zenei irányzatot, hanem a szövegekben megjelenő eszmeiséget jelenti valójában. Ha stílusokat vizsgálunk, heavy metalt, hard-rockot, hardcore-t, folk-metalt és folk-rockot játszó zenekart egyaránt említhetnénk, de Kőházy Ferenc, azaz Fankadeli színre lépésével a rap és a hip-hop is képviselteti magát.

- Talán mondhatjuk azt, hogy a nemzeti rocknál a zene másodlagos - folytatja Vörös Sándor gitáros. - Mivel a szöveg a fontos, ezért a zenére nem fektetnek olyan nagy hangsúlyt a stílus képviselői. Nem is érdemes nagyon kidolgozott, brutál témákkal előállni, mert az elvonná a figyelmet a mondanivalóról. Vannak korlátok, amiket egyszerűen nem lehet kikerülni.

- Az sem véletlen, hogy a nemzeti rock az oi és a heavy metal zenéből gyökeredzik, hiszen ez a két irányzat volt az, amely mindig is valami ellen szólt - veszi át a szót Gyenese Balázs dobos, aki a Turán tagjai közül egyértelműen a legtöbb ismerettel rendelkezik a stílus történetét illetően. - Az oi a punkhoz hasonlóan a kispolgári életmód ellen, a rock pedig mindig is a fennálló társadalmi rendet, a vallási dogmatizmust és a politikai hatalmat kritizálta. Nem véletlen, hogy a baloldali kormány alatt erősödött meg ennyire a nemzeti rock.

Az elmúlt hónapok eseményei miatt a rasszizmus jelensége mellett sem mehetünk el szótlanul, hiszen számos nemzeti rockzenét játszó zenekart vádoltak meg azzal, hogy ezt az eszmét támogatják.

- Szó nincs ilyenről - szögezi le a basszusgitáros Szabó Szilveszter. - Inkább ironikus, vicces formában hívják fel a figyelmet a társadalmi ellentétekre, a polgárpukkasztás a jellemző, meg a nemzeti értékek képviselete, a dicső történelmi múlt hangoztatása. A történelmünk legszebb időszakairól emlékezünk meg, de azt sosem mondjuk, hogy fogj fegyvert, és foglald vissza a hazát.

Amikor szóba hozzuk az Egészséges Fejbőr zenekar Fehér karácsony című dalát - mely refrénje a Mocskos szemét cigányokat nagyon utálom sorokat tartalmazza -, a Turán zenészei beismerik: akadnak kivételek, de ezek a dalok például lemezen sohasem kaptak helyet.

- Mi inkább azt érezzük, hogy bennünket szorítanak ki - említi Szanati Szabolcs szólógitáros. - Amióta megszűnt a Grabowsky klub, egyszerűen nincs olyan hely Zalaegerszegen, ahol a kisebb rockzenekarok fel tudnának lépni. Nekünk szerencsénk volt azzal, hogy a Bástya Fogadó, és annak tulajdonosa, Pete László befogadott bennünket, ellenben több zenekar egyszerűen nem tud hol koncertezni.

- A Kárpátia a magyarságtudat felvállalásának és az erdélyi magyarság melletti kiállásának köszönhetően lett ilyen népszerű - Véli Győrfi Csaba, Csömödér polgármestere, aki rajongóként a nevezett zenekar számos koncertjén megfordult már. - A többiek pedig azért, mert kimondanak olyan gondolatokat, amelyek foglalkoztatják a társadalmat.

- Olyanok vagyunk, mint egy nagy család - teszi hozzá a Turánt számos városba elkísérő zalaegerszegi Németh Béla. - Egy Kárpátia-koncerten, ahol régi katonadalok is elhangzanak, a 60-70 éves éves nagypapa éppúgy előfordul, mint a néhány éves kisgyerek. Találkoztam már ott hajléktalannal, de milliárdos vállalkozóval is. Nem az életkor vagy a társadalmi pozíció számít, hanem az az eszme, amit ezek a zenekarok képviselnek. Ők felhívják a figyelmet a problémákra, én pedig büszke vagyok arra, hogy egyre többen vagyunk, akik tenni akarunk az ország jövője érdekében. Mert mit mondanék akkor a gyerekemnek, ha évek múlva a szemembe néz, s azt kérdezi, miért ilyen romhalmazt hagytunk rájuk, mint amilyen most ez az ország?

Kattanjon rá zeneoldalunkra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!