Kultúra

2009.08.04. 02:27

Mennyi rejtett változás!

Zalaegerszeg - Ebben a karcsú kötetben számos újdonsággal, jóleső rácsodálkozással találkozhat akár a születése óta magát egerszeginek valló polgár is. Az 1987-ben készült elődöt porolták le.

Szabó Judit

Annak idején, 22 évvel ezelőtt a Panoráma - Magyar Városok sorozat keretében születtek meg azok a könnyen kezelhető, felfedező sétákra zsebbe csúsztatható útikönyvek, melyek a magyarországi városokat mutatták be.

A Medicina Könyvkiadó az elmúlt évben úgy találta, érdemes leporolni a sorozatot, hiszen ennyi idő alatt jelentős változáson estek át a városaink. Ha arra gondolunk, hogy például csak a szoborparkok milyen komoly átalakuláson mentek keresztül, igazat kell adni a törekvésnek.

A zalai megyeszékhely bedekkerét - ahogy 22 éve - most is Lackner Lászlóra bízták. A Zalatour volt vezetője ebben a minőségében jól ismerheti a városba megérkező turisták igényeit: kézreálló, gyors eligazítást adó, rövid várostörténetet tartalmazó, idegenforgalmi szállás- és vendéglátóhelyeket kínáló, a környező tájba kalauzoló kirándulóhelyeket számba vevő könyvecskét szeretnének magukkal vinni, amikor egy településsel ismerkednek.

Mindezen követelménynek megfelel a friss Zalaegerszeg kötet, melynek címlapját a megyei könyvtár előtt álló Deák Ferenc-szobor díszíti. A megfelelő betűfokozattal bíró térkép - nem is gondolnánk, hogy a betűlépték kardinális kérdés - után egy kis történelem, földrajz köszönt az olvasóra. (A város jelenét taglaló pár sorban foglaltak is történelemmé lettek: a gyárak közül ugyanis szinte egyik sem működik már, sajna.) Ezután rövid, célratörő sétákra invitál a belvárosban a szerző, majd tágítja a teret az Olajipari Múzeum, az Alsóerdő, a Termálfürdő felé. A gyakorlati útmutatóban praktikus információkat találunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!