Kultúra

2009.08.12. 02:27

Iszlám kalligráfiák

Keszthely - A Helikon Kastélymúzeum biliárdtermében az iszlám kalligráfia művészetében tallózhatnak a látogatók.

Horányi Árpád

A kiállítást a kuvaiti Vallási Alapítványok és Vallási Ügyek Minisztériuma rendezte, a házigazda intézménnyel közösen. Dr. Czoma László, a múzeum igazgatója elmondta, hogy Kuvaitban járva személyesen lehetett részese egy kalligráfiai bemutatónak, az akkor kialakult személyes kapcsolatok folytatásaként jöhetett létre a tárlat, amit ezúttal szimpóziummal is összekötöttek.

- Európában nem került sor még ilyenre - mondta az igazgató. - Érkeztek Irakból, Iránból, Szíriából, Marokkóból kalligráfus művészek, a tanácskozások melletti gyakorlati program során helyben alkottak is.

A tárlatnyitón jelen volt Hóvári János, Magyarország kuvaiti nagykövete, s több iszlám országot hazánkban képviselő kollégája is. A találkozóval egybekötött kiállítás rendezését az európai országok körében példaadónak minősítették.

A kiállításon 13 művész félszáz munkája tekinthető meg. A látnivalók az írásbeliség, a tudomány és a művészet jelentőségére, azok kapcsolatára hívják fel a figyelmet. Mindennek nagy becsben tartása szándékával születnek az alkotások. A betűk immár önálló mintákká formálódnak, a különféle technikákkal készített írásformák egyben díszítőművészeti alkotások, képi kompozíciók.

A kiállítás október végéig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!