Kultúra

2009.08.03. 05:33

A reneszánsz év koronája

Keszthely - A reneszánsz évre tekint vissza a Helikon Kastélymúzeum a Még egyszer a reneszánszról című, különleges élményt nyújtó kiállítással, amely október végéig látogatható.

Horányi Árpád

A kiállítóteremben a tárlók fényei kalauzolják a látogatót, a vitrinek között száz évnyi távolságot is jelent pár lépés.

- 15 társintézményünk mintegy 150 műtárgyával idézzük meg a kort az 1400-as évektől egészen 1600-ig, amikor Magyarország Európa államai között szinte hatalomként képviselte a művészet magas értékeit - mondta dr. Czoma László, a múzeum igazgatója.

A minapi megnyitón Csák Ferenc, a kultusztárca szakállamtitkára a reneszánsz év koronájaként ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a látnivalókat, amik most a gyűjtemények páratlan találkozójaként együtt csodálhatók meg. Egyben tallózást is jelent a kiállítás azon mintegy 300 program közt, ami a reneszánsz év jegyében tavaly lezajlott.

- Augusztusban, amikor újra helyet adunk a reneszánsz és barokk mesterkurzusnak, szeretnénk élővé tenni a tárlatot. Ilyenkor hangszeres zene, ének- és tánctanítás zajlik, ezek egy részét bevisszük a kiállítóterembe.

A tárgyak igen széles köre idézi meg a reneszánsz művészetet. A győri Egyházmegyei Kincstár, a gyöngyösi Szent Bertalan-templom, a soproni Evangélikus, a pápai és a mezőlaki Református Gyűjtemény kölcsönzése révén egy egész kehelytár ölel át vagy 200 évet. A Magyar Nemzeti Múzeum által kölcsönzött darabok közt ismeretlen itáliai mesterek készítette díszpajzsot, sisakot, szablyát láthatunk a 16. századból. A használati tárgyak közt szerepel nürnbergi családi műhelyekben 1630 körül elefántcsontból és sárgarézből készült doboznapóra iránytűvel, aranyozott torony alakú asztali óra. A díszítőművészetet a budapesti Történeti Múzeumból kölcsönzött 15. századi vegyesmázas csempék idézik meg virágformákkal, rozettákkal, az Iparművészeti Múzeumból származó darabok közt látni 17. századbeli német kovácsoltvas ládikát, planéták allegorikus alakjaival. Konyhai eszközkészletek idézik meg a kés és villa reneszánsz korban kezdődött elterjedését.

Az egyháztörténeti látnivalók közt van a Nemzeti Múzeum tulajdonát képező velencei, fémszálas hímzésű bársony brokát miseruha. A könyvművészetet idézi az Országos Széchényi Könyvtártól a kiállításra kapott Festetics-kódex, mint Kinizsi Pálné magyar nyelvű imádságos könyve. Láthatunk zsidó Bibliát, ott van Janus Pannonius egy kézírásos verse, a képzőművészet kiegészül tíz szoborral, két Tintoretto-festménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!