Kultúra

2009.07.15. 11:03

Sportrajongók figyelem: klottgatya, dorgó kerestetik!

Zalaegerszeg - Gondolták volna, hogy a megyeszékhelyen már 1882-ben korcsolyaegylet működött? De nemcsak a korisok elődeiről, hanem szinte az összes sportág múltjáról képet nyerhetünk a Göcseji Múzeum szeptember 18-án megnyíló kiállításán.

Magyar Hajnalka

- Többször elgondolkodtam, látva a múzeum előtt meccsre igyekvő tömeget, miként lehetne ezt a rengeteg sportkedvelő embert hozzánk is becsábítani - világítja meg az ötlet hátterét a szakember. - A téma helytörténészként ugyancsak izgat, nem is foglalkoztunk még vele ilyen formában, a feladat tehát nagyon szép, de annak is tudatában vagyok, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. A zalai sportélet persze nem mutatható meg a maga teljességében, ez teljesíthetetlen vállalás volna, de igyekszünk legalább a sokoldalúságát felvillantani. A kiállítás az egész megye sporttörténetéből szemezget, az anyag november végéig lesz Zalaegerszegen, februárban pedig Keszthelyre, aztán Nagykanizsára látogat.

S hogy mit sikerült ez ideig begyűjteni? Például egy velocipédet 1878-ból. A hórihorgas járgány a maga idjében nem csak a testkultúrára volt hatással, a kerékpár korai típusa a divatot is átalakította, hiszen a hölgyeknek új szabású ruhákra volt szükségük, hogy felpattanhassanak a magas nyeregbe. A kerékpár és a korcsolya mellett a vívás, a tenisz és a teke volt még a legelterjedtebb társasági sport a megyében, Bagodon például a Csertán család saját teniszpályát tartott fenn a birtokán. A foci csak később, a 20. században nyert teret, amit a ZTE 1920-as megalakulásának dokumentumai is igazolnak. Labdajátékot persze korábban is űztek, rongylabdával, amit szintén láthatunk majd a tárlaton, ahol a falusi gyerekek sportos játékaiba is bepillantást nyerünk. Az iskolai testnevelés sem hiányzik a palettáról, az egerszegi Zrínyi-gimnázium padlásán például 80 éves gyűrűre bukkantak a gyűjtés során.

Az anyag egyre terebélyesebb, ám eddig még nem sikerült hozzájutni például régi tornaruhához, klottgatyához, dorgóhoz (gumi és vászon tornacipő), lábszárvédőhöz, emblémás melegítőhöz. Igaz, egy csíkos atlétatrikó került már a 40-es évekből, a nagykanizsai Béres Sándor senior atléta családi örökségéből, s látható lesz Kozáry Ágnes olimpiai meze. Bérczes Edit világbajnok ultramaratonista ugyancsak rengeteg érdekes relikviával járult hozzá a kollekcióhoz. Egy fővárosi múzeumtól sikerült kölcsönkapni egy sport- és játékszer kereskedés múlt század eleji katalógusát, amiben néhány tárgy funkcióját, rendeltetését tán nem is lesz oly könnyű kitalálnunk. A vívótőr és fejvéd felismerése viszont senkinek nem okoz majd nehézséget, legfeljebb a dizájn lesz furcsa, hiszen Schlemmer Tamás ajándéka a 40-es évekből származik.

A kiállítás szervezése során körlevélben fordultak a megye sportegyesületeihez is, hogy adatokkal, fotókkal, kölcsönzött tárgyakkal járuljanak hozzá a változatosabb összképhez.

- Nagy segítségemre volna, ha az egyesületek a jelentősebb rendezvényeik plakátjaiból, szórólapjaiból is juttatnának a múzeumnak - jelzi még Megyeri Anna. - A rendszerváltás óta ugyanis megszűnt a nyomdai köteles példányok küldése, s így nem jutunk hozzá fontos kordokumentumokhoz. Pedig nekünk a sporttörténet is gyűjtendő érték, hiszen e relikviák ugyancsak emberi történetekről mesélnek.




Nézzen körül! Talált valamit? Juttassa el a múzeumnak! 
Elérhetőség:

e-mail:
[email protected]  
Tel:  92/314-537

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!