Kultúra

2009.07.13. 02:29

A Stasi fellegvárában - minden második embert megfigyeltek

Berlin - Ez a Kelet-Berlin már nem az a Kelet-Berlin. Az Alexander-platztól mintegy 10 kilométerre lévő Lichtenberg városnegyed is nyugati ruhát öltött, a Magdalenen Strasse azonban megőrizte keleti báját .

MTI/AP

Benne az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi épületével. Jobban mondva komor épületkomplexumával, ahová belépve összeszorul az ember torka. A német hatóságok ugyanis az egykori minisztériumi épületben kezelik és dolgozzák fel a hagyatékot , iratok és akták leírhatatlan mennyiségét. És az akták mögött ott vannak az emberek, az áldozatok, akiket megfigyeltek, és a tettesek, akik a megfigyelést végezték.

A hivatalban ma mintegy 1300-an dolgoznak, az archiválást több százan végzik. A Stasi ugyanis behálózta az egész társadalmat. A hivatalos munkatársak száma mintegy 190 ezerre rúgott, a nem hivatalosaké - akik különleges megrendelésre dolgoztak - mintegy 172 ezer volt. És a megfigyeltek száma meghaladta a 10 milliót. Azaz minden második NDK-s polgáron rajta volt a Stasi szeme.Az állambiztonságnak nem illett nemet mondani, aki mégis azt tette, az kiszámíthatatlan kockázatot vállalt. A Stasi-módszerek ugyanis meglehetősen rafináltak voltak. A hivatalos munkatársak a beszervezéskor előbb az állam érdekeire hivatkoztak, akinek vaj volt a füle mögött, annak felmentést ígértek, sokakat pedig egyszerűen megzsaroltak. 

Pénzjutalomról ugyanakkor szó sem lehetett, mert attól tartottak, akkor a zsaroltak fognak zsarolni, és a valódi információt csak pénzért árulják el. Kartotékot pedig vezettek tettesről és áldozatról egyaránt.Marianne Birthler, a hivatal vezetője szerint az érdeklődés ma is óriási a Stasi-akták iránt. 

Az egykori keletnémet polgárjogi aktivista elmondta: a hivatalt annak felállításakor tíz évre tervezték , és azóta kétszer tíz év telt el. És még legalább ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a hatóság elvégezze az akták feldolgozását. Az utóbbi években átlagosan mintegy 90-100 ezren kértek betekintést az aktákba, 1990 óta összesen több mint 1,7 millióan. Többségben olyanok, akiket megfigyeltek vagy akiknek rokonait figyeltették meg. De olyanok is, akik a megfigyelők között voltak. A kérvényezők áradata miatt akár két évet is kell várni a betekintésre. De kérelmet csak ritkán utasítanak el, még külföldiek esetében is.

A Magdalenen Strasse 9-ben nagy körültekintéssel dolgoznak. Szigorúan jogi, illetve alkotmányos keretek között, ügyelve, hogy az egyének alapvető jogait ne sértsék meg, s hogy a valódi áldozatok - legalább a saját aktájukba való betekintéssel - késői elégtételt kapjanak. 

A szövetségi hivatalban összesen mintegy 112 kilométer hosszúságú papíranyagot kezelnek, 39 millió aktát archiválnak, illetve dolgoznak fel, továbbá több mint 1 millió fotót, több ezer filmet, videót és ugyanannyi magnószalagot őriznek. Csupa olyan anyagot, amelyek igazi kommunista ügynöki aprólékossággal készültek, és a leggondosabb részletességgel számolnak be arról, miként dolgoztak a megbízók, mit teljesítettek a megbízottak, és kik voltak azok, akiket tudtuk nélkül figyeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!