Kultúra

2009.04.24. 02:28

A Sigray-örökösöknél Parisz ítélete

Keszthely (há) - Sigray Antal örökösei tegnap megkapták azt a szobrot, aminek tulajdonlásáért örökség címen hosszasan pereskedtek a Helikon Kastélymúzeummal.

Horányi Árpád

A Zala Megyei Bíróság február végén hozott döntésével ítélte jogerősen a Parisz ítélete című porcelán szoborkompozíciót a perlő leszármazottaknak.

A végzést április 8-án kapta meg írásban a Helikon Kastélymúzeum jogi képviselője, a határozat a közgyűjteménytárat a műalkotás tizenöt napon belüli átadására kötelezte. A felperest képviselő ügyvéd jelezte, hogy a határnapon át akarják venni a szobrot.

Erre tegnap Budapesten került sor, dr. Czoma László, a múzeum igazgatója az átadásáról a megelőző napon értesítette a család ügyvédjét, majd a szobrot munkatársával elküldte. A görög mitológiai mondakörbe tartozó témát ábrázoló szobor biszkvit porcelánból készült, négyalakos kompozíció, a pásztornak öltözött Parisz kezében almával, szemléli az előtte álló istennőt.

Dr. Patay Géza ügyvéd állítása szerint a Helikon Kastélymúzeumban mintegy 90, a Sigray-hagyatékból származó műtárgy található, melyek jogi megítélése az ominózus szoboréval azonos. A sajtónak is eljuttatott tegnap kelt levélben az ügyvéd a család megbízására való hivatkozással felszólította a múzeum igazgatóját arra, hogy valamennyi tárgyat május 31-ig adja vissza a tulajdonosoknak. A levél arról is szól, hogy az örökösök, mint tulajdonosok, mindezen tárgyak május 15-e utáni múzeumi bemutatását megtiltják.

- A szobor helyére egy vázát tettünk, azon vagyunk, hogy a vendégeinknek ne legyen szembetűnő a darab hiánya - jegyezte meg dr. Czoma László. Hozzátette: a levélben foglaltak tartalmát a hivatkozott jogi helyzet megítélését illetően megvizsgáltatja, az ügyben azt követően foglal állást.

Ottjártunkkor a látogatók ugyanúgy érdeklődéssel vették szemügyre a terembe újonnan került muzeális tárgyat, mint korábban Parisz ítéletét. 

Fotó: MTI - Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!