Kultúra

2007.10.05. 02:28

Örökbe fogadott egy utcagyereket

Lendva - A korábban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is megfordult Bakai László alakítása is hozzájárult a Miskolci Nemzeti Színház által bemutatott Kölyök című musical sikeréhez.

Gyuricza Ferenc

A Kölyök című musical a Charlie Chaplin által rendezett, s főszereplésével még 1921-ben bemutatott film adaptációja, hiszen az egyrészt színpadra varázsolja a XX. század egyik legnagyobb humanistája által megálmodott édes-bús történetet, ugyanakkor a színész-rendező életének tragikus, ám kevésbé ismert eseményét is feleleveníti. Chaplin már saját stúdióval bíró, híres rendező volt, amikor első gyermekének rendkívül korai halála miatt teljesen átértékelte addigi életét. Az éppen zajló forgatásokat félbeszakította, s hozzáfogott a Kölyök rendezéséhez. A filmben - ahogy a többiben is - saját maga is játszott, olyan csavargót alakított, aki örökbefogadott egy utcagyereket. Chaplin tehát a filmvásznon, illetve a forgatással próbált vigasztalódni, s atyai érzéseit kifejezni. Ez a történet ragadta meg Pozsgai Zsolt szövegírót, aki Nagy Tibor zeneszerzővel közösen megalkotta azt a musicalt, melyet 1992-ben először a budapesti Arizona Színházban mutattak be, majd Sopron, a budapesti József Attila Színház és Komárom után a Veszprémi Petőfi Színház is repertoárjára tűzte.

A darabot a Miskolci Nemzeti Színházba az igazgató-rendező, Halasi Imre vitte magával, s ő osztotta újra a főszerepet arra a Bakai Lászlóra, aki már Veszprémben is játszotta a nagy nevettetőt.

- Ötödik éve alakítom ebben a darabban Chaplint - mondta Bakai László. - A darab, bárhol mutatjuk be, telt házat vonz. Külön érdekesség, hogy Miskolcon 2004 októberében volt a bemutató, s úgy sikerült repertoáron tartani a darabot, hogy voltaképpen nem is tájolunk vele, azaz csak a városi színházban látható. A lendvai előadás kuriózumnak számít.

Bakai László szerint Charlie Chaplin neve és a hozzá csatolható történetek ma is vonzóak, részben ennek is köszönhető a musical kedvező fogadtatása. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a Chaplin által létrehozott kissé esetlen, tragikomikus figura nemcsak túlélte a színész-rendezőt, de a színházban önálló életre is kelt. Ebben nyilván a rendezőnek és a karaktert alakító színészeknek legalább olyan fontos szerepe van, mint a darab szerzőinek. A musical ugyanis a maga sajátos eszközeivel igyekszik többet adni a korabeli némafilmnél. Az eredeti történet szereplői utcanéppel, csavargókkal, megejtő és komikus figurákkal egészülnek ki, akik a modern kor lehetőségeit kihasználva tánccal és énekkel teszik teljessé azt. Bakai László szerint napjainkban amúgy is óriási az igény arra a totális színházi élményre, ami valamennyi érzékre hatni kíván.

- Mindez nyilván egy plusz feladat elé is állítja a színészt, hiszen sokkal összetettebb alakítást igényel tőlünk - magyarázta a darab főszereplője. - Jómagam Zalaegerszegen ismerkedtem meg a musicalek világával, a Notre Dame-i toronyőr volt az első zenés szerepem, még húsz évvel ezelőtt. Azóta más zenés darabokban is szerepeltem, például a Charlie nénjében is. Zalaegerszeg különösen a szívemhez nőtt, életem talán legszebb három évét töltöttem ott, nem véletlenül mentem vissza még két alkalommal Zalába. Több olyan esemény is kötődik a városhoz, amely meghatározta mai életemet, ezek között van olyan, amely a magánszférát érinti.Bár jelenleg Miskolcon játszik, Zala feledhetetlen

Ezek is érdekelhetik