Külföld

2009.12.01. 15:34

Hétszeres áron keltek el a megtalált Romanov-kincsek

A becsült 7,1 millió fontos (2,1 milliárd forintos) ár hétszereséért keltek el egy londoni árverésen a közelmúltban előkerült orosz Romanov-kincsek.

zaol.hu

Az orosz uralkodóház családi hagyatéka kilencven év után idén került elő Svédországban. A Sotheby's hétfő esti aukcióján az orosz uralkodóház egyik tagjának Fabergé cigarettatartója rekord áron, 612 ezer fontért (183 millió forintért), a becsült ár közel hatszorosáért került egy amerikai magángyűjtő tulajdonába.
   
A cári hagyaték minden darabját megvették, méghozzá egyetlen tárgy kivételével jóval az előzetesen megállapított érték felett.
   
A Sotheby's orosz művészetszakértői szerint az árverés "rendkívüli sikere" a nagy múltú, remekbe szabott tárgyaknak köszönhető. Mint megjegyezték, "a sikeres vásárlók ezen az estén kétségtelenül az orosz történelem egy-egy darabját szerezték meg".
   
A kalapács alá került kincsek Maria Pavlovna nagyhercegnőnek és néhai férjének, Vlagyimir nagyhercegnek, III. Sándor cár fivérének tulajdonában voltak. Amikor az 1917-es forradalom után a nagyhercegnő elszökött Oroszországból, megszervezte, hogy a kincseket a szentpétervári svéd követségen helyezzék letétbe.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!