Külföld

2017.08.25. 06:11

Emmanuel Macron szerint Európának kevéssé sikerült határait megvédeni és közös menekültjogban megegyezni

Európának kevéssé sikerült határait megvédeni, közös menekültjogban megegyezni és az országokat együttműködésre bírni – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Salzburgban, ahol az osztrák, cseh és szlovák vezetőkkel találkozott.

Európának meg kell védenie polgárait – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az ausztriai Salzburgban, és a szociális dömping elleni küzdelem, az adóharmonizáció, valamint az euróövezet saját költségvetésének fontosságáról beszélt, miután találkozott Christian Kern osztrák kancellárral szerdán.

A két politikus közösen állt ki amellett, hogy egy országban ugyanazon munkáért mindenkinek megegyező bért kell adni, különben elárulják Európa szellemét. Macron a terrorizmus elleni küzdelem és az európai biztonsági szolgálatok szorosabb együttműködésének fontosságát hangsúlyozta a találkozót követően. Úgy vélte, hogy eddig Európának kevéssé sikerült határait megvédeni, közös menekültjogban megegyezni és az országokat együttműködésre bírni. Meglátása szerint egyúttal új európai integrációs projektre van szükség.

A francia államfő továbbá gratulált Kernnek, hogy két évvel ezelőtti menekülthullám idején nem élt a demagógia eszközeivel, amely Macron szerint a legegyszerűbb megoldás lett volna. „Nem szabad szítanunk mások aggodalmát és gyűlöletét" – fogalmazott.

A francia államfő az úgynevezett slavkovi hármas – vagyis Ausztria, Csehország és Szlovákia – kormányfőivel is egyeztetett. Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatta az osztrák kancellár és a francia elnök közös felvetését, miszerint a munkáért azonos bérezés jár. Fico nyilatkozata szerint mindegyik visegrádi ország egyetért ezzel a javaslattal, azonban meglátása szerint üdvözlendő lenne, ha a szállítmányozási szektorra nem vonatkozna. Sobotka kifejezte: támogatná, hogy a nyugati cégek Csehországban a helyi munkaerőt jobban megfizetnék. „A francia és osztrák vállalkozások 30-40 százalékkal kevesebbet fizetnek itt, mint a saját országukban" – mondta.

A slavkovi háromszögnek (S3) nevezett csoportot Csehország, Szlovákia és Ausztria hozta létre 2015 januárjában a kormányfők találkozóján a dél-morvaországi Slavkovban (régi nevén Austerlitz). Akkor a három ország kormányfője megegyezett a szorosabb szomszédsági együttműködésben, regionális gazdasági, elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén, valamint európai uniós témákban. A csoport jelenlegi elnöke Ausztria. A slavkovi háromszög országainak kormányfői legutóbb június második felében Brünnben találkoztak.

A szerdai találkozók szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlottak és a fokozott rendőri jelenlét továbbra is tart a városban, mivel Macron szerdán este részt vesz a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A francia elnök csütörtökön Romániába és Bulgáriába utazik tovább.

Ezek is érdekelhetik